Detroit üritas vältida mõrvapealinna tiitlit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltimore'i politsenik.
Baltimore'i politsenik. Foto: Reuters / Scanpix

Selle kuuni näitasid andmed, ei Ameerika Ühendriikide kõige ohtlikum linn on Baltimore, kus mullu tapeti 100 000 elaniku kohta kõige rohkem inimesi. Siis aga selgus, et algselt 306 mõrvast teatanud Detroidis oli möödunud aastal 339 tapmist, mis tähendab, et 100 000 elaniku kohta tapeti seal sagedamini ning statistika järgi otsustades peaks mõrvapealinna tiitel kuuluma neile, kirjutab uudistevõrk

ABC

.

USA ajakirjanduse andmeil moonutas Detroit tükk aega oma mõrvastatistikat tagasihoidlikumaks, et jätta endast turvalisem mulje.

Endise Põhja-Carolina osariigi peaprokuröri Rufus Edmisteni sõnul on selline numbritega mängimine üsna levinud. Edmisteni sõnul muudetakse tervet rida numbreid vastavalt vajadusele. «Kui sa vajad rohkem abi, siis sa ütled, kui halvad asjad on,» selgitas ta. «Teiselt poolt, ükski ametnik ei taha öelda, et me oleme mõrvade arvult number üks.»

Samas on asjatundjate sõnul mõrvad statistika eest kõige raskemini varjatav kuritegu. Vaid harva saab neid andmebaasides liigitada kas õnnetusteks või enesetappudeks. ABC andmeil jättis Detroit mõrvade nimekirjast välja surnukspussitamised ja surnukspeksmised.

1990ndatel vähendas Philadelphia politsei näiteks kuritegevuse numbreid sellega, et «kahandas» vägistamisi väiksemateks kuritegudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles