Prantsusmaa võib keelata mosleminaistel oma näo katmise

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsiinilises riietuses naismoslem Lyoni tänaval.
Traditsiinilises riietuses naismoslem Lyoni tänaval. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa võib keelata islamiusku naistel avalikes kohtades näokatte kandmise, vahendas selle riigi tööstusministri Luc Chateli eilset avaldust Briti ajaleht

The Times

.

Chateli avaldus tuli vastusena 58 erinevatesse poliitilise spektri osadesse kuuluva rahvasaadiku kolmapäevasele avaldusele, kus nood kutsusid parlamenti reageerima sellele, et mõned naised Prantsusmaal võtavad vastu rõhuva pealaest jalatallani varjava islamiriietuse, mis rikub nende isikuvabadusi.

Saadikuid toetavad ka mõningad naisliikumised, millest osa on ise moslemi taustaga. Nende hinnangul peaks riik võtma tarvitusele abinõud äärmusislamismi tõusu vastu.

Kohalike moslemiliidrite arvamused selles küsimuses aga erinevad. Seda, et burka-küsimust hakkaks uurima parlamendikomisjon toetab näiteks Pariisi mošee rektor Dalil Boubakeur. Tema väitel on naise näo katmine Afganistanist pärinev komme, mida islamiseadused ette ei kirjuta.

Üleriigiline Moslemite Nõukogu aga arvab, et parlamendisaadikud raiskavad aega pseudoprobleemile. «Selline teematõstatus on islami stigmatiseerimise viis,» leidis nõukogu juht Mohammed Moussaoui.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles