Saksa tudengid nõudsid tänavatel oma õigusi

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Saksamaa, Karlsruhe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite meeleavaldus Düsseldorfis.
Tudengite meeleavaldus Düsseldorfis. Foto: Aino Siebert

Kogu eelmise nädala vôitlesid saksa tudengid tänavatel oma ôiguste eest. Näiteks nõudsid noored Pôhja-Rein-Vestfaali liidumaa pealinnas Düsseldorfis hariduse tarbeks rohkem raha, samuti nn Kopfnoten ehk hinnete, millega hinnatakse ôpilaste sotsiaalset käitumist ja kaastööd, ning kôrgkoolimaksude kôrvaldamist.

Saksa Ametiühingute liidu andmetel toimusid demonstratsioonid kahekümnes Pôhja-Rein-Vestfaali linnas. Sellele lisaks protestisid eelmise nädala kolmapäeval 50 000 noort inimest üle kogu Saksamaa. Tudengeid olid toetamas koolilapsed ja kutsekoolide ôpilased.

«Me ei kavatse enam leppida sellega, et oleme sunnitud ôppima allakäinud hoonetes vananenud ôppematerjali järgi. Meie, noored, oleme ju homse päeva ühiskond,» ütles Lara Turek ôpilaste esindusest.

«Just seetôttu on haridusel eriliselt suur tähtsus, sest tuleviku ühiskond peab koosolema inimestest, kes oma ümbruskonda reflekteerib ja esitab küsimusi ega ei tee ainult seda, mida neile ülevalt poolt öeldakse.»

Liidumaa teadusminister Andreas Pinkwart teatas, et saab aru noorte nôudmistest. «Hariduse üle on alati kasulik debateerida,» ütles ta.

Kôik rongkäigud möödusid rahulikult, ainult Düsseldorfi Heinrich-Heine-alleel korraldasid umbes 150 demonstratsioonist osavôtjat istumisblokaadi ega lahkunud ka siis kui korralvalvurid andsid neile selleks korralduse. Seejärel oli politsei sunnitud protestijad liikluse taastamiseks ajama vägivallaga laiali.

Heidelbergis vallutatid osa hoonest

Saksamaa vanimas, Heidelbergi Ülikoolis (Baden-Württembergi liidumaa) vallutasid tudengid pikemaks ajaks alma materi vana hoone kaks korrust, mistôttu tegi rektoraat hôivajate kohta kriminaalavalduse.

Politsei pressitalituse andmetel sujus neli tundi kestnud hoone vabastamisaktsioon rahulikult, mitmed noored lasid aga korravalvuritel endid majast välja kanda. Ülikoolihoone ees oleval platsil vôeti üles protestijate isikuandmed ning seejärel anti neil lahkuda. 110 tudengi vastu algati kodurahu rikkumise tôttu kriminaalmenetlus.

Liitvabariigi haridusminister Annette Schavan kritiseeris seda, et erinevate liidumaade koolisüsteemides on väga suuri erinevusi, mistôttu pole vôimalik ôiglaselt hinnata noorte inimeste haridustaset.

Ajakirjas Focus ütles ta, et äsjaseid demonstratsioone peab vôtma stiimulina ning ta loodab, et hiljutisel haridustippkohtumisel vastuvôetud otsused viiakse nüüd kiiremas korras üle praktikasse. «Hariduspoliitikud ei tohi olla defensiivsed vôi arglikud - ka avalikud vaidlused vôivad asja positiivselt edasi viia,» sõnas ta.

Laupäeval Düsseldorfis läbi viidud finaali prostestimarsil vôtsid peale koolinoorte ja tudengite osa ennast demonstrantide vahele peitnud vasakpoolsed ekstremistid, mis tôid uuesti mällu 1968 aasta noorte rahutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles