Somaalia juhib kaoses riikide pingerida

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistlike võitlejate patrull Somaalia pealinnas Mogadishus. Sellest maailma seadusetuimast riigist leiab kõikvõimalikke hädasid alates piraatidest ja lõpetades lapssõduritega.
Islamistlike võitlejate patrull Somaalia pealinnas Mogadishus. Sellest maailma seadusetuimast riigist leiab kõikvõimalikke hädasid alates piraatidest ja lõpetades lapssõduritega. Foto: Reuters/ScanPix

Umbes 200 Somaalia pealinna Mogadishu elanikku vaatas eile pealt, kuidas islamistid lõid neljal noorel mehel küljest parema käe ja vasaku jala.



Isehakanud kohus pani neile süüks linnarahvalt mobiiltelefonide ja relvade varastamist. Kohtumõistmise korraldas valitsusvastane islamistlik rühmitus Shebab.



«Amputatsioonid tehti plaanipäraselt,» teatas Shebabi esindaja uudistevõrgule AFP. «Enne kui karistus ellu viidi, kontrollisid meedikud nende tervist, vältimaks midagi, mis võiks nende elu ohtu panna.»



Pealtnägijate kirjelduste kohaselt olid amputeeritavate näod õudusest moondunud ja nende kisa kostis kaugele. «Mõned inimesed rahva seast olid karistuse täideviimise ajal sunnitud kõrvale vaatama,» jutustas kohalik mees Ali Mohamed Ibrahim AFP-le. «See nägi välja tõeliselt piinarikas, kuid ma tahan, et see lõpetaks röövimised siin piirkonnas.»



Ajakirja Foreign Policy ja Rahufondi värskes läbikukkunud riikide pingereas troonib Somaalia esikohal. Keskvõim sellel maal korda tagada ei suuda. Väidetavalt päritakse juba Mogadishu lennujaamas saabuvalt turistilt, millise kaliibri relva ta kaasa on võtnud.



ÜRO andmeil on viimase kuue nädala jooksul oma valitsusvägede ja mässuliste kokkupõrgete teele jäänud kodust põgenenud 159 000 somaallast. Võitlus ei käi mitte kusagil riigi äärealadel, vaid ka pealinnas.



Sestap on keset üleüldist seadusetust tekkinud mitmesuguseid «kodanikualgatuslikke» korraloomisinitsiatiive, mis ei pruugi austada kaasaegses tsiviliseeritud maailmas levinud õigusemõistmise põhimõtteid.



Näiteks mullu oktoobris loobiti ühel Somaalia linnaväljakul kividega surnuks 13-aastane tüdruk. Kolme mehe poolt vägistatud tüdruku olid islamistid süüdi mõistnud abielurikkumises.



Sama korralageduse vili on ka Adeni lahel lokkav piraatlus. Somaalia piraadid, kelle käes on praegu vangis vähemalt 13 laeva ja üle 200 meremehe, on sundinud sealkandis oma patrullmissiooni alustama nii NATO, ELi, Venemaa, Hiina kui paljud teised.



Suurema osa iga-aastase läbikukkunud riikide pingerea tänavusest esikümnest moodustavadki Aafrika maad. Vaid kuuendale kohale paigutatud Iraak, seitsmes Afganistan ja kümnes Pakistan osutavad viimastel aastatel lääneriikidelt enim tähelepanu saanud murekolletele Aasias.



Edetabelit kommenteerivas analüüsis soovitab Foreign Policy rahvusvahelisel üldsusel enim tähelepanu pöörata ennekõike neile läbikukkunud riikidele, kus toimuv võib ka ülejäänud maailmale tõsist ohtu kujutada.



Kui piraatluse poolest Somaa­lia selles küsimuses kahtlemata klassifitseerub rohkem pingutusi nõudvaks piirkonnaks, siis terrorismiohu kohalt toob Foreign Policy välja, et see maa vedas alt isegi Al-Qaedat.



«Hiljutine West Pointi terrorismi tõrjumise keskuse raport, mis tugines kättesaadud Al-Qaeda dokumentidel, paljastas, et Osama bin Ladeni meeskonna kogemus Somaalias tegutsemisega oli kohutav,» kirjutas Foreign Policy, «seda samadel põhjustel, miks rahvusvahelised rahuvalvajad 1990ndatel ei suutnud Somaaliat hallata: muu hulgas kohutav infrastruktuur, lokkav vägivald ja kuritegevus ning põhiteenuste nappus.»



läbikukkujad


•    Terminit «läbikukkunud riik» kasutatakse maa kohta, mille formaalsel keskvõimul puudub selle üle reaalne kontroll, kus lokkavad kaos ja kuritegevus.


•    Tänavuse läbikukkunud riikide pingerea esinumbrid on Somaalia, Zimbabwe, Sudaan, Tšaad ja Kongo Demokraatlik Vabariik.


•    Eesti on 177 riigi seas 140. kohal, Läti 136., Leedu 145. ja Soome 176. kohal. Parimal ehk 177. kohal seisab Norra.


Allikad: PM, Fund For Peace
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles