Inguššia prokuratuur hoiatas rahvakongressi korraldamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei uurib Inguššia presidendi Junus-Bek Jevkurovi põlenud autot.
Politsei uurib Inguššia presidendi Junus-Bek Jevkurovi põlenud autot. Foto: AP / Scanpix

Inguššia prokuratuur tegi hoiatuse opositsiooniliidrile, kes teatas pärast atentaati president Junus-Bek Jevkurovile, et kutsub kokku üldrahvaliku kongressi langetamaks otsust vabariigi ajutise juhi kohta.


Magomed Hazbijevi üleskutsele eelnes ka Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõrovi teade, et sissivastast võitlust tuleb alustada ka Ingušsias.

«Kodanik (Magomed) Hazbijevile tehti hoiatus tegevuse eest, mis on seotud üleskutsetega sanktsioneerimata massiürituste korraldamiseks. Jutt käib tema üleskutsetest inguši rahva üleüldise kongressi korraldamiseks,» teatas prokuratuuri pressiesindaja pühapäeval Interfaxile.

«Sedalaadi üleskutsed on tõsine asi, need destabiliseerivad olukorda vabariigis» väitis ta.
Hazbijev kinnitas omakorda raadiojaamale Ehho Moskvõ, et ei kavatse foorumi kokkukutsumisest loobuda.

«Kongressi, mille kutsub kokku vabariigi president, nimetatakse Inguššia rahvaste kongressiks, nii on kirjas põhiseaduses. Ent mina kutsun kokku inguši rahva, Inguššia vabariigi territooriumil elavate inguššide kongressi, mida kutsuti kokku siis, kui Inguššia Vabariiki veel ei olnud,» osutas ta.

Hazbijev ütles sel nädalal, et opositsioon otsustas foorumi kokku kutsuda, olles ärevuses naabervabariigi Tšetšeenia Moskva-meelse presidendi Ramzan Kadõrovi hiljutisest teatest asuda sissivastase võitluse etteotsa Inguššias.

«Pärast erinevate siin kamandada ja korda luua soovivate inimeste avaldusi jõudsid opositsiooniliidrid järeldusele, et tuleb kongress kokku kutsuda. Meie ise, rahvas, valime, kellest saab vabariigi presidendi ajutine kohusetäitja kuni Jevkurovi paranemiseni,» kinnitas ta.

Ta lisas, et kongressil osalejad kavatsevad pöörduda Moskvasse palvega määrata vabariigi presidendi ajutiseks kohusetäitjaks endine president Ruslan Aušev.

Opositsiooni hinnangul on Aušev ainus inimene, kes on võimeline ennetama kaost vabariigis.

Aušev teatas sel nädalal, et on valmis vabariiki ajutiselt juhtima, «kui see juriidiliselt vormistatakse».

Inguššia võimud on kinnitanud, et kontrollivad ise julgeolekuolukorda vabariigis ning on tõrjuvalt meelestatud kavandatavasse kongressi. Samas distantseeris end Inguššia opositsioonist ka Aušev.

Kolmapäeval teatas Inguššia juhtkond, et maksab viis miljonit rubla mis tahes info eest, mis viib presidendile atentaadi korraldanute tabamiseni. Jevkurov sai 22. juunil rängalt vigastada arvatavalt enesetaputerroristi juhitud auto plahvatuses, mis sõitis presidendi sõiduki kõrvale.

Jevkurov viidi ravile Moskva haiglasse, tema seisund on endiselt raske. Ta on teadvuseta ning hingamisaparaadi all. Uudisteagentuuride väitel näevad arstid aga märke tema seisundi paranemisest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles