Leedu kiitis heaks homovastase seaduse

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaduse vastu olnud Valdas Adamkus.
Seaduse vastu olnud Valdas Adamkus. Foto: LT/SCANPIX

Leedu parlament on heaks kiitnud homoseksuaalsuse vastu suunatud tsensuuriseaduse, mille kohaselt loodavad seaduseandjad avalikku informatsiooni reguleerides Leedu noorsoo psüühilist, füüsilist ja moraalset tervist hoida, vahendas Deutsche Welle.


Eelnõus on 19 näidet sellest, millise informatsiooni levitamine julgustab homoseksuaalset, biseksuaalset või polügaamset elustiili ning võib potentsiaalselt noorte arengut kahjustada riigis, kus suurem osa elanikest on katoliiklased.

Inimõiguslased, ka Amnesty International on mitu korda palunud seaduse tühistamist.

Seadusemuudatus keelab pereväärtusi ja moraali alandava info levitamise alaealistele ning ka näiteks surmast rääkimise ja raskeid vigastusi kujutavate piltide jagamise. Ka heteroseksuaalse vahekorra kujutamine on taunitav.

Seadus puudutab veel näiteks lauakombeid ja ropendamist.

Üks eelnõu peamistest kriitikutest on pühapäeval ametist lahkunud Leedu president Valdas Adamkus, kes selle juunis veto jõuga tõkestas. Kuid Leedu parlamendil oli selle ümberlükkamiseks vaja vaid 71 häält.

Teisipäeval hääletasidki 141 riigiesindajast 86 eelnõu poolt ja kuus olid vastu. Adamkuse järeltulija Dalia Grybauskaite ei saa uut vetot kehtestada.

Oponendid kurdavad, et info avalikku levitamist ei ole seaduses täpselt defineeritud ega seaduserikkujatele kindlat karistust määratud.

Eelnõu jõustub hiljemalt 2010. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles