Noorim ümber maailma purjetaja jõudis koju

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zac Sunderland
Zac Sunderland Foto: AFP / Scanpix

17-aastasest ameeriklasest Zac Sunderlandist sai noorim üksi ümber maakera purjetanu, kui ta neljapäeva lõuna ajal California sadamasse saabus, vahendas uudisteagentuur Reuters.



Kolmteist kuud tormisel merel loksudes pidas ta näiteks üksinduses sünnipäeva, pääses vaevu kokkupõrkest kaubalaevaga ning põgenes teda jälitanud piraatide eest.



Noor seilaja jõudis oma 11-meetrisel jahil Intrepid pärale Los Angelese lähistel asuvasse Marina Del Rey sadamasse, kus teda 52 000 kilomeetrit pika teekonna lõpus ootasid tervitama tulnud austajad.



Noormees oli mullu 14. juunil samast paigast lähedastega hüvasti jätnud ja oma reisi alustanud. «Need kolmteist kuud olid hullumeelsed… jah, lahe on lõpuks tagasi siia jõuda,» ütles Sunderland Reutersile reisi kommenteerides.



Sunderlandi seikluste hulgas oli nii häid kui ka halbu kogemusi. Noormees tunnistas BBC-le, et ta õppis reisi ajal palju. Näiteks oma 17. sünnipäeva tähistades olid talle seltsiks vaid jaht ja meri, kui ta parasjagu Hea Lootuse neeme juures viibis.



Ärevad hetked


Tagasisõidul sai Sunderlandi paat Mehhikos kannatada, mistõttu merereis venis planeeritust pikemaks ja rändaja pidi peatuma Puerto Vallartas, et Inglismaal sündinud meremehest isa Laurence saaks remonditöödele appi tulla.



Ühes India ookeani tormis oli Sunderland neli ööpäeva täiesti magamata, üritades karmi tuulega heideldes jahti õigel suunal hoida.



Veel ärevusttekitavam oli juhtum, kui piraadipaat India ookeanis Intrepidit jälitama hakkas.



Pärast mitut katset piraate maha raputada ähvardas Sunderland ahistajaid signaalpüstoliga, mille peale nad lõpuks ka ehmusid ja kadusid.



Sunderland pidas rünnaku ajal telefoni teel isaga nõu. «Ma ütlesin, et kui paat piisavalt lähedale tuleb, laseks ta kaks hoiatuslasku signaalrelvaga pardasse, ja kui see ikka lähemale kipub, oleks ta valmis päris relva kasutama,» kirjeldas Laurence Sunderland Reutersile poja õpetamist. «Ma ütlesin: tulista eesmärgiga tappa, hoia tulejoonelt eemale ning ole sihikindel.»



Rekord lüüakse peagi


Teismelisel maailmaränduril ei olnud õnneks kunagi vajadust tõelist relva kasutada ja hiljem viskas ta püstoli merre. Seda tegi ta enne sisenemist Mehhiko vetesse, kus on seadusvastane tulirelva pardal hoida.



Seitsmelapselise pere vanim laps Zac Sunderland sai kooliõpetust kodus ja terve pere elas vahepeal paadis. Ta plaanib oma seiklustest raamatu kirjutada.



Enne Sunderlandi oli kõige nooremaks maakerale ringi peale teinud soolopurjetajaks David Dicks Austraaliast, kes lõpetas oma maailmareisi 1996. aasta novembris 8-aastaselt. Sunderlandi rekord ei püsi aga tõenäoliselt kaua, arvatavasti lööb selle üle 17-aastane britt Mike Perham, kes startis 2008 novembris ja seilab suurema ja modernsema jahiga kui Sunderland.



Kogu maailmas on üksi ümber maailma purjetada õnnestunud 250 inimesel, maailma kõrgeima mäe Everesti tippu on roninud aga oluliselt rohkem inimesi, kinnitab Ameerika Purjetajate Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles