Kanadas avatakse admiral Pitka mälestussammas

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Pitka monument
Johan Pitka monument Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Kanada eestlaste eestvedamisel rajatakse Fort St. James’i British Columbias Spirit Square parki Eesti kuulsaima immigrandi, kontradmiral Johan Pitka ausammas.

Mitmete sponsorite, organisatsioonide ja eraisikute juhendamisel ning toetusel püstitatava Pitka mälestussamba avamisega meenutatakse ja pühitsetakse muuseas Eesti legendaarse väejuhi ja vabaduskangelase ümberasumise lugu Kanadasse ning tema tähtsust Kanada eestlaste ajaloos, kirjutas Eesti Elu.

Johan Pitka asus elama Fort St. James’i (BC) koos grupi eestlastega 1924. aastal.

Eelseisva sündmuse arutamiseks kohtusid Eesti kaitseministeeriumi kutsel ja korraldusel mõned Kanada eestlased asjahuvilistega Eestist.

Kohtumisel osalisid Teas Tanner ja Juta Kitching Vancouverist, Avo Kittask Torontost, Jaan Puusaag Vancouverist ning kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras ja avalike suhete osakonna nõunik Peep Reisser, samuti ausamba kavandajad, arhitekt Emil Urbel ja skulptor Aivar Simson.

Pitka ausamba ühele küljele on kinnitatud tema pronksbareljeef lühikese teksti ja laeva vindiga. Teisele küljele tuleb metallplaat pikema tekstiga ja kolmandale küljele kavatsetakse edaspidi panna plaat annetajate nimedega.

Seoses kuju avamisega ootab Eesti Kultuuri Ühing Kanadas/Society for Advancement of EstonianStudies in Canada ka annetusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles