Ekspert: ka vigane blogikeel vajab tähelepanu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigekeelsussõnaraamat.
Õigekeelsussõnaraamat. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Hetkel avalikul arutlusel oleva keeleseaduse eelnõu kohaselt karmistub arvatavasti kontroll eelkõige ajakirjanduse üle, kuid haridus-ja teadusministeeriumi keeleosakonna peaeksperdi Riina Koolmeistri sõnul peaks tähelepanu pöörama ka blogides ja muudes kirjutistes leiduvatele vigadele.


«Kogu eelnõu on selleks, et olukord läheks paremaks ja avalik arvamus mõjutaks inimesi õigesti kirjutama. Kindlasti peaks tähelepanu lisaks ajakirjandusele pöörama blogidele ja muudele väljaannetele,» rääkis Koolmeister.

Tema sõnul on ei ole olukord üldse nii traagiline, kui ajakirjandus välja on toonud. See on Koolmestri sõnul puhtalt arutelu tasemel, sest eelnõu on alles esitatud avalikuks aruteluks.

«Samuti on siinkohal ületähtsustatud väljaannete kontrollimise teema. Pigem on see tähelepanu juhtimine vastutustundlikule keelekasutusele. Tähelepanu peaks peale ajakirjanduse pöörama ka muudele tekstidele,» rääkis Koolmeister.

«Eesti keelt peakski õigesti oskama rääkida ja kirjutada kõik ja see on häbiasi, kui meie koolilõpetajad emakeelt ei tunne,» lisas ekspert.

Keeleinspektsiooni nõuniku Hele Pärna sõnul ei allu blogid või muu taoline tekst juriidiliselt keelenõuetele ega hakkagi kunagi alluma ja neid võib käsitleda kui kunstilist või ilukirjandusliku teksti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles