Aziz sai kurdide küüditamise eest täiendava vanglakaristuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdelaziz Bouteflika tagasivalimist tänavatel tähistavad alžeerlased.
Abdelaziz Bouteflika tagasivalimist tänavatel tähistavad alžeerlased. Foto: AFP / Scanpix

Iraagi ülemkohus mõistis eksdiktaator Saddam Husseini aegsele asepeaministrile ja välisministrile Tareq Azizile pühapäeval kurdide küüditamises osalemise eest seitsmeaastase vanglakaristuse.


Lisaks talle ja veel kuuele endisele ametnikule oli kohtu all ka Saddami nõbu Ali Hassan al-Majeed, hüüdnimega Keemia-Ali, kellele kohtunik Mahmoud Saleh Salman mõistis samuti seitsmeaastase vangistuse. Keemia-Ali on varasematel protsessidel kaks korda surma mõistetud.

Kohtusaalis oli otsuse ettelugemise ajal mitmeid kurdi parlamendisaadikuid.

Kohtuasi puudutas Iraagi ja Iraani vahelisel naftarikkal mägialal elavat feili kurdide kogukonda, kes erinevalt enamikust Iraagi kurdidest ei ole sunnid, vaid šiiad.

Küüditamine leidis aset Iraagi-Iraani sõja alguses 1980. aastal, kui riigist saadeti välja tuhandeid feili kurde seoses diktaatori otsusega tunnistada nad šiiitliku Iraani kodanikeks.

Kohus mõistis märtsis nii Azizile kui Keemia-Alile 15-aastase vangistuse 42 riiklikke hindu rikkunud Bagdadi kaupleja tapmises osalemise eest 1992. aastal. ÜRO oli toona kehtestanud Iraagile karmid sanktsioonid 1990. aastal Kuveiti sissetungimise eest, millest kasvas välja hilisem Lahesõda.

Juristide sõnul liidetakse 73-aastase Azizi karistused kokku.

Majid mõisteti 2007. aasta juunis surma genotsiidis seoses 1988. aasta korraldusega tappa kümneid tuhandeid kurde. Anfali operatsioon, milles Iraagi sõdurid kasutasid kurdi külades inimeste mõrvamiseks mürkgaasi, tõi Majidile ka tema hüüdnime.

Teist korda mõisteti Keemia-Ali surma sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude eest Lahesõja järel, kui Iraagi väed purustasid veriselt šiiitide nurjunud ülestõusu.

Saddam poodi 2006. aasta detsembris 148 Dujailis elanud šiia tapmise eest seoses talle 1982. aastal tehtud atentaadikatsega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles