Risto Berendson: kauboiajastu lõpp

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Berendson.
Risto Berendson. Foto: .

Soome eeskujul 1993. aastal eriti raskete kuritegude lahendamiseks loodud keskkriminaalpolitsei esimesed kümme tegutsemisaastat olid toonasele ajastule omaselt otsekui üks kauboifilm.

Alustuseks metallisõjast alguse saanud Permi ja Linnuvabriku grupeeringu verised arveteklaarimised, mis tipnesid kurikuulsa jäägrikompanii juhi Asso Kommeri sekkumise ja vangipanekuga. Järgnes kümneid inimelusid nõudnud Ida-Virumaa 1995. aasta verine sügis, mis lõppes vendade Satšukkide ja teiste kohalike autoriteetide vangistusega. Seejärel endise Tallinna abilinnapea Mait Metsamaa palgamõrva lahendus ja selle taga olnud keskturu maffia võimupiiride kärpimine. Selliseid lugusid on veel palju. Ainult et õnneks on need lood minevikust.

Sest kuritegevus muutus Eestis ajaga. Nagu ka keskkriminaalpolitsei, kus 2003. aastal kaotati regionaalsed osakonnad ja mis sisuliselt kaotas sellega oma võimekuse ohjeldada üle-eestilist kuritegevust. Kuid ajadki olid siis juba teised, rahulikumad.

Viimased kuus aastat tegutseb keskkriminaalpolitsei otsekui teenindusbüroona, mis vahetab välisriikidega infot, aitab prefektuuridel kurjategijaid pealt kuulata ja vahistada. Seetõttu on tema ajalukku kadumine igati loogiline. Sest kauboidega juhtus Metsikus Läänes kunagi täpselt samamoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles