Võtikvere raamatuküla tähistab juubelit

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Kareva
Doris Kareva Foto: Peeter Langovits

Jõgevamaal Võtikveres saab sel laupäeval nautida kirjanduslikku lustipidu. Võtikvere raamatuküla saab kümneaastaseks ning tähistab 8. augustil oma väikest juubelit.




Võtikvere raamatuküla idee on olla hästitoimiv kirjanduslik perepäev või isegi perepuhkus. Juba kümme aastat on iga aasta augustis sõitnud sellesse väikesesse Torma valla külakesse kokku hulk Eesti kirjanikke, kes on päeva juhi, eesti-soome kirjaniku ja filmitegija Imbi Paju juhatusel muhedalt elust ja kirjandusest vestelnud. Ka on peetud raamatulaata ning lastele on avatud töötoad.



Idealistlik vaim


Võtikveres on Soomes elava Imbi Paju sünnikodu. Raamatuküla idee tekkiski tal 1990ndate lõpus, kui sealne metskond likvideeriti ning palju kohalikke seetõttu töötuks jäi. Annetuste ja kodanikualgatuse korras rajati tühjaks jäänud metskonnamajja raamatukogu.



Raamatukogu avamine üritusega «Küla ja keskkond» kümme aastat tagasi oligi esimene raamatuküla üritus. Järgmisel aastal toimus raamatuküla juba sellisel kujul nagu seda praegu teatakse – kirjandusliku vestlus- ja puhkepäevana.



Tänaseni on raamatuküla korraldatud kord aastas ning huvilisi on tavaliselt olnud 300–400 ümber. Imbi Paju räägib, et pikemas plaanis võiks raamatuküla aasta ringi funktsioneerida ning kohalikele ka tööd anda. Selline on Paju unistus, kuna mujal maailmas toimivad sellised raamatukülad reaalselt. Ta toob näiteks Sysmä raamatuküla Soomes, mis on ka Võtikvere üritusele eeskujuks.



Praegu aga käib raamatuküla korraldus idealistlikus vaimus. Korraldajad teevad oma tööd tasuta, ka esinejad kohaletuleku eest tasu ei saa. Imbi Paju mainib umbes 15 000 krooni suurust eelarvet. Selle raha eest võimaldatakse esinejatele toitlustus, mõnikord on vaja ka kirjanikke kohale toimetada. «Aga kõike ei saa rahas mõõta,» ütleb Imbi Paju ja lisab, et ükski Võtikverre tulnud kirjastus kahjumiga ära läinud ei ole. «Eelkõige on see hea suvelõpupidu,» tunneb ta heameelt.



Kohale saabub mälu-uurija


Igal aastal on raamatukülal ka oma patroon olnud. Sel aastal on patrooniks poetess Doris Kareva. Eesti kirjanikest tulevad sel aastal külla Kalev Kesküla, Kadri Hindrikus, Kätlin Kaldmaa, Asko Künnap jpt.



Iisraelist on Võtikverre oodata Eesti juudi muuseumi loojat  ja mälu-uurijat, eesti-juudi taustaga matemaatikaprofessorit Mark Rõbakki, kes räägib oma tööst ja tutvustab muuseumi kirjastatud teost «Ajatu veerel» – lugu Eesti juudist Guido Pandist, kes jäi Saksa okupatsiooni ajal ellu tänu oma eestlastest sõpradele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles