Minister: Arctic Sea kaaperdajate hulgas olid Eesti, Läti ja Vene kodanikud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sea
Arctic Sea Foto: AFP / Scanpix

Venemaa sõjalaevastiku meremehed pidasid kinni kaheksa meest, kes kaaperdasid kuivlastilaeva Arctic Sea.


Venemaa kaitseministri Anatoli Serdjukovi sõnul on hõivanute hulgas Eesti, Läti ja Venemaa kodanikke, vahendas RIA Novosti. Laev pääses vabaks ilma ühegi püstolilasuta.

Eesti välisministeeriumist öeldi Postimehele, et amet tegeleb praegu juhtunu kohta täpsema informatsiooni kogumisega.   

Minister Sedrjukovi kinnitusel ei kuulu kõnealused kaheksa meest Arctic Sea meeskonda. Arvatavad kaaperdajad viibisid laeval, kui Vene sõjalaev Ladnõi Atlandi ookeanil Roheneemesaarte lähistel selle juurde sõitis ja venelastest meremehed oma pardale võttis. 

Esialge uurimise järgi sõitis 24. juulil Rootsi vetes Gotlandi saare lähistel viibinud Arctic Sea juurde kell 23 (Moskva aja järgi) kiirpaat, milles viibisid neli Eesti, kaks Läti ja kaks Venemaa kodanikku, vahendas Interfax.

Need inimesed pääsesid kaubalaeva pardale, tuues ettekäändeks tehniliselt mittekorras paadi. Arctic Sea pardal ähvardasid nad meeskonnaliikmeid relvaga ja nõudsid kõik korralduste täitmist.

Sealt alates liikus puidulastiga laev kaaperdajate ettenäidatud marsruudil Aafrika suunas, olles enne lülitanud välja navigatsiooniseadmed.

Venemaa ametnikud jätkavad Ladnõi pardal kaaperdajate ülekuulamist.

Malta lipu all sõitev Arctic Sea lahkus Lääne-Soomes asuvast Pietarsaari sadamast 22. juulil ja pidi jõudma sihtkohta Alžeerias 4. augustiks, kuhu ta õigeks ajaks ei saabunud. Laeva hakkasid otsima rahvusvahelised jõud koos Interpoliga ning Venemaa Musta mere laevastiku alused. 

Arctic Sea saatuse ja asukoha kohta hakkas levima igasuguseid kuuldusi, mis kõik osutusid väärateks. 14. augustil kirjutas aga Financial Times Deutschlandi võrguväljaanne, et laeva oli sama päeva hommikul märgatud Atlandi ookeanil Roheneemesaarte lähistel, mil see asus Sao Antao saarest loodes. See informatsioon osutus lõpuks ka tõeseks.

Eile kinnitas kaitseminister Serdjukov president Dmitri Medvedevile, et kaubalaev Arctic Sea leiti üles, meeskond on elus ja terve. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles