Taliban külvab valimiseelsesse Afganistani terrorit ja hirmu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia sõdurid ja Afganistani politseinikud koristasid eile Kabuli servas end õhkinud terroristi auto ja muid rünnaku jäänuseid.
Suurbritannia sõdurid ja Afganistani politseinikud koristasid eile Kabuli servas end õhkinud terroristi auto ja muid rünnaku jäänuseid. Foto: AP/Scanpix

Samal ajal kui päästjad kiirustasid haavatutega haiglasse, paistsid Briti sõdurid korjavat afgaani kodu katuselt kehatükke, kirjeldas eilset Kabuli ajaleht The Times.


Need olid Kabulist Bagrami õhubaasi teel olnud NATO konvoi juures end õhkinud terroristi ohv­rid. Surma sai kümmekond inimest, sealhulgas ÜRO kaks afgaanist töötajat ja NATO sõdureid, ning haavata poolsada.



Samal hommikul lendasid raketid pealinnas presidendilossi ja politsei peakorteri suunas. Kabuli selle kuu teises raketirünnakus keegi viga ei saanud.



Terroristid on vahepeal juba suhteliselt rahulikuks muutunud Kabulis viimastel nädalatel taas pead tõstnud. Nende eesmärgiks on veenda kohalikke, et homsetel valimistel hääletamine ei pruugi jääda mässuliste karistuseta.



Talibani «valimislubaduste» hulka kuulub ka tõotus rünnata jaoskondi ning lõigata kõri läbi või sõrm küljest igaühel, kes hääletab.



Hirm minna hääletama

Afganistani poliitikavaatlejate hinnangul võivad terroristid valimised läbi kukutada, sest paljud ei julge kodanikukohust täita. «Julgeolekuohud on reaalsed ning seepärast ma arvan, et need sunnivad inimesi koju jääma,» rääkis Kabuli ülikooli politoloogiaõppejõud Nasrullah Stanikzai uudisteagentuurile AFP.



«Mina lähen valima,» ütles 31-aastane rehviparandaja Azmary AFP-le. «Kuid ma ei lase oma perel minna kohta, kus pole mingit turvalisust. See oleks väga halb asi, kui mõni naine saaks surma, üritades valida.»



Vaatlejad ennustavad, et kui turvalisemas põhjas läheb hääletama 60 protsenti rahvast, siis verisemas lõunas jääb sama näitaja 40 protsendile. Väike valimas käinute hulk aga vähendab tulemuse tõsiseltvõetavust.



Just madalam osalus lõunas süvendab ka kahtlusi, kas seni favoriidiks peetud prae­gune president Hamid Karzai ikka võidab esimeses voorus. Lõunaprovintsides, kus Talibani parimate positsioonide tõttu on valimaminek ohtlikum kui ükskõik kus mujal, moodustavad rahvastikust enamiku Karzai hõimukaaslased puštud.



Samas astus kunagine lääne lemmik Karzai üleeile sammu, mis peaks talle tooma toetust usbekkidelt. Seda sugugi mitte läänele meeldival moel – nimelt sõlmis ta kokkuleppe aasta eksiilis elanud usbeki sõjapealiku Abdul Rashid Dostumiga, seda hoo­­limata abistajariikide diplomaatide palvetest mitte lasta sel mehel isegi riiki naasta.



Karzaid toetab 44 protsenti

Ajalehe The Los Angeles Times teatel on Karzai julma taustaga usbekile tema kogukonna häälte eest lubanud olulist kohta valitsuses või siis lihtsalt tegutsemisvabadust.



Sama väljaande andmeil toetab Karzaid 44 protsenti valijaist, tema lähimat rivaali ja endist välisministrit Abdullah Ab­dul­lah’d 26 protsenti. Esimeses voorus võitmiseks läheb vaja vähemalt 50 protsendi valijate toetust.



Afganistani valimised


•    20. augustil valib Afganistani rahvas teist korda oma riigi ajaloo jooksul presidenti. Lisaks riigipeale valitakse 34 provintsinõukogu liikmeid.


•    Lähevad maksma 223 miljonit USA dollarit (ligi 2,5 miljardit krooni), mille maksavad peaaegu täies ulatuses kinni välisriigid.


•    Afganistani 7000 piirkonnakeskusest umbes 6200s saab valida. Valimisjaoskondade täpne arv sõltub sellest, kuidas neis kohtades suudetakse tagada julgeolek, mistap saab see teatavaks alles homme hommikul.


•    Valimisjaoskonnad on avatud kella 7–16.


•    Presidendikandidaate on 41, neist kaks naised. Provintsivalimistel jagatavale 420 kohale kandideerib 3196 inimest, kellest 328 on naised.


•    Häältelugemisperiood kestab 20. augustist 2. septembrini ning esialgsed tulemused tehakse teatavaks 25. augustil. Lõpptulemuste teatamise kuupäev on 17. september.


Allikas: AFP

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles