Slovakkia ja Ungari peavad kõrgeimal tasemel sambasõda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi sõna «heanaaberlik» ei näi Ungari ja Slo­vakkia suhteid iseloomustavat mõnda aega, sai kahe riigi kraaklus täiesti uued tuurid piirilinna püstitatud monumendi tõttu. Eile lendasid Slovakkia Budapesti saatkonna pihta Molotovi kokteilid.



Juba mõnda aega on Budapest teritanud hambaid Slovakkia keeleseaduse kallal, mis nende hinnangul ungarlastest vähemust ahistab, Bratislava kinnitusel aga vaid nende põhirahvuse keelt kaitseb. Ungari paremäärmuslased on viinud küsimuse aga veelgi kaugemale ja kuulutanud, et tegelikult tahaksid nad naaberriigilt tagasi oma ajaloolisi territooriume.



I-le pani aga täpi peale sammas. Täpsemalt öeldes Ungari esimese kuninga Stefan I monument, mis püstitati Slovakkia linna Komarnosse. Ja mida Ungari president Laszlo Solyom möödunud reedel kohalike kodanike rühma kutsel avama tahtis minna. Päeval, mil Slovakkia meenutas Nõukogude Liidu juhitud vägede sissetungi, kelle seas olid ka ungarlased.



Bratislava hindas selle kõigi viimase aja vaidluste valguses aga selgeks tülinorimiseks ning esines sissejuhatuseks nii presidendi kui peaministri tasemel avaldustega, kus nimetas Solyomi kava provokatsiooniks ja vihjas väga selgelt, et pole naabrite riigipea eraviisilisest külaskäigust nende ungarikeelsete kodanike kutsel huvitatud.



«Härra president ei kavatse mitte osta kurke ega sokke, samuti ei kavatse ta teha tuuri Komarno kindluses, vaid võtta osa väga spetsiifilisest poliitilisest tegevusest,» märkis ka Slovakkia opositsioonipoliitik Mikulas Dzurinda. «Ja ta on teadlik sellest, et tegu on selge provokatsiooniga.»



Abipalve Euroopa Komisjonile


Kui Solyom aga kõigest hoolimata reisiplaanidega aina edasi läks, teatas Slovakkia lõpuks samal päeval, kui visiit aset pidanuks leidma, selge sõnaga, et keelab tal riiki siseneda.



See ei takistanud Ungari presidenti veel möödunud reedel piirile sõitmast. Solyom kõndis kaht riiki üle Doonau ühendavale sillale, peatus täpselt piiril ning teatas seal ajakirjanikele, et Slovakkia välisministeeriumi noodi kohaselt nähakse tema osaluses kuju avamisel julgeolekuriski.



Edasi otsustas solvunud Ungari veel samal päeval kaevata naabri peale Euroopa Komisjonile. Brüssel aga ootas vastamisega esmaspäevani. Komisjoni pressiesindaja Michael Mann ütles esmaspäeval, et ühenduse hinnangul on Slovakkia sisenemiskeeld Ungari presidendile kahe riigi omavaheline asi.



See oli aga selge pettumus Budapestile. Ungaris võimul oleva sotsialistliku partei parlamendirühma liider Attila Mesterhazy teatas seepeale, et tema arvates pole komisjon kahe riigi vahelist diplomaatilist intsidenti õigesti tõlgendanud.



Lisaks kutsus Ungari välisministeerium välja Slovakkia suursaadiku, et avaldada oma presidendi minema ajamise vastu protesti. «Meie jaoks on pretsedenditu ja vastuvõetamatu, et Euroopa Liidu liige keelab Ungari presidendil oma riiki tuleku,» teatas ministeerium.



Lendavad Molotovid


Slovakkia välisminister Robert Fico ei jätnud aga mainimata ka seda, et niipalju kui tema mäletab, toimus kõige hullem madjariseerimine tänapäeva Slovakkia aladel just esimese Ungari kuninga Stefan I ajal.



«Nii et keegi ei tohiks teeselda, justkui olnuks Stefan mingi Slovakkia kuningas,» vahendas Fico sõnu nii Ungarit kui Slovakkiat ühendava Visegradi grupi koduleht. «Meil on oma Svatopluk, mitte Stefan.»



Lisaks mõlema riigi tipp-poliitikutele pole juhust kasutamata jätnud ka varem Slovakkias poolsõjaväelisi jõunäitamisi korraldanud Ungari parem­äärmuslased.


Paremäärmusliku Jobbiku partei ja Ungari Kaardiväe liikmed demonstreerisid oma meelsust Bratislava otsuse suhtes sellega, et sulgesid kahe maa piiripunktis Komaromis sõiduteel ühe raja ning korraldasid Szentendres umbes poole tuhande osalejaga meeleavalduse. Et mõlemad ettevõtmised toimusid võimude loata, ajasid Ungari enda korrakaitsjad need laiali.



Ka eile leidus Budapestis kodanikualgatuse korras Bratislava vastu protestijaid. Uudisteagentuuri AFP teatel loobiti seal Slovakkia saatkonna pihta Molotovi kokteile, mis aga ei plahvatanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles