Andromeeda «õgib» teiste galaktikate tähti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonis Andromeeda galaktikast (paremal) ning selle muutumisest viimase kolme miljardi aasta jooksul
Arvutijoonis Andromeeda galaktikast (paremal) ning selle muutumisest viimase kolme miljardi aasta jooksul Foto: AP / Scanpix

Astronoomide sõnul laieneb Andromeeda galaktika selle arvelt, et «õgib» teiste galaktikate tähti.

Andromeeda uurimisel leiti sellest kääbusgalaktikate tähtede jäänuseid, kirjutab BBC.

Seda tähtede «söömist» on täheldatud ka varem, kuid nüüd said astronoomid esimesed detailsed pildid selle kohta, kuidas see aset leiab.

Teadlaste sõnul on galaktikate tekkel oma hierarhiline mudel.

Mudeli kohaselt ümbritsevad suuremaid galaktikaid väiksemate galaktikate jäänused.

Andromeeda uurimine näitas, et seal on tähed, mis ei pärine sellest galaktikast.

«Andromeeda on meie naabergalaktika ja väga lähedal, selle tõttu võime kaardistada kõik sealsed tähed,» sõnas Lääne-Ontario ülikooli astronoom Pauline Barmby.

Teadlaste sõnul jätkab Linnuteest 2,9 miljoni valgusaasta kaugusel asuv Andromeeda paisumist.

Uurijad märkasid, et Andromeeda lähistel asuv galaktika Triangulumi tähed on samuti Andromeeda nii-öelda huvisfääri jõudnud.

«Lõpuks on nii, et need kaks galaktikat sulanduvad. Irooniline, kuid galaktikate teke ja häving tunduvad käivat käsikäes,» sõnas Cambridge`i ülikooli astronoom Scott Chapman.

Andromeeda galaktika ehk Andromeeda tähesüsteem on meie Galaktika Linnutee naabergalaktika. See asub 2,9 miljoni valgusaasta ehk 920 kiloparseki kaugusel. Teaduslik tähistus on sellel  spiraalgalaktika  M31 või NGC 224. Ta asub Andromeeda tähtkujus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles