Obama tervitusest koolilastele sai ootamatult poliitiline relv

Neeme Raud
, New York, ERR
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Obama oma tütreid kooli saatmas.
Perekond Obama oma tütreid kooli saatmas. Foto: AFP / Scanpix

Viimase USA president Barack Obama ümber lahvatanud poliitilise skandaali kohta võib tõepoolest öelda, et pauk tuli luuavarrest.


Valges Majas ja Ühendriikide haridusministeeriumis ei osanud keegi karta, et presidendi kava pidada sel teisipäeval ehk homme, kui enamikus USA koolides algab uus õppeaasta, koolilastele interneti vahendusel tervituskõne, võib käsitleda ka ideoloogilise agitatsioonina.



Ent just nii näevad seda plaani Obama vastased, kelle arv on küsitluste põhjal üha kasvamas.



Florida osariigi vabariikliku partei juht Jim Greer rõhutas meediat ruuporina kasutades, et on nelja lapse isana «täiesti jahmunud, et maksumaksja dollareid kasutatakse president Obama sotsialistliku ideoloogia levitamiseks».



Väikeste lobistide kasvatus


Eriti häiris Greeri haridusministeeriumist õpetajatele saadetud soovitus, et pärast Obama kõne kuulamist võiksid nad paluda lastel kirjutada lühikirjandeid, mida saaksid teha nemad, et presidendile riigi probleemide lahendamisel kuidagi abiks olla.



Pealinna konservatiivne päevaleht Washington Times tembeldas Obama kõne ja selle juurde poogitud soovitused õpetajaile isikukultuse levitamiseks. Lehe hinnangul oleksid koolilastele esitada soovitatud küsimused – näiteks kuidas president võiks Ameerika lapsi inspireerida – kohased ehk Põhja-Korea, mitte Ameerika koolisüsteemile.



Konservatiivne blogija Mi­chelle Malkin leidis, et Valge Maja soovib koolilapsed muuta väikesteks lobistideks, kes peavad presidendi ideid, mida kõnes kuulevad, hiljem ka oma vanemate seas levitama.



Paremtiiva kõige võimsamad mobiliseerimiskanalid – konservatiivsed raadioprogrammid – kihasid nädalavahetusel vestlustest murelike vanematega, kes teatasid, et jätavad oma lapsed ilmselt esimesel koolipäeval üldse koju, sest koolid muutuvad ideoloogilise võitluse eesliiniks.



Valge Maja otsustas pingete maandamiseks presidendi kõne teksti juba esmaspäeval internetis avaldada, et kõik vanemad saaksid esimese koolipäeva eel sellega tutvuda ning seejärel otsustada, kas saadavad oma lapsed kooli seda kuulama või mitte.



Haridusministeerium teatas, et õpetajaid ei peaks siiski presidendi kõne järel innustama lapsi riigipea öeldut analüüsima, nagu esialgu soovitati, vaid paluma neil kirjutada kirjandeid oma «pikaajalistest haridusalastest eesmärkidest».



Mõistuse alahindamine


Presidendi selja taha asunud meediakanalid meenutasid samas, et Ameerika koolilapsi on kooli alguse puhul tervitanud teisedki riigipead, sealhulgas George Bush vanem ja Ronald Reagan, kes rääkis selle ajal ka oma peamisest poliitilisest prioriteedist – maksude alandamise vajadusest – ja selles ei nähtud tollal midagi eriti taunimisväärset.



New Yorgi Daily News nimetab eilses juhtkirjas Obama-vastaste üleskeerutatud tormi presidendi kõne eel tülgastavaks näiteks lugupidamatusest ja arulagedast poliitilisest vihkamisest.



New York Times kirjutab, et veel pidamata kõne ümber puhkenud suur skandaal näitab tegelikult seda, mil määral vanemad oma laste intelligentsust ja üldist mõtlemisvõimet alahindavad.



Netiajakirja Huffington Post kolumnist Michael Shaw märgib, et presidendi tervituse võrdlemine «Hitler-juugendile peetud kõnedega» on taas kord näide klassikalisest hirmutamistaktikast, mida Obama vastasjõud üha enam kasutavad: faktide ümber tekitatakse seesugune kära, et faktid ise kaovad silmist ning häiritud publik juhindub oma otsustes pooltõdedest ja müütidest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles