Ministeerium šokeeris muuseume liitmisplaaniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus kardab, et liitmuuseum viib töötajatelt töörõõmu.
Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus kardab, et liitmuuseum viib töötajatelt töörõõmu. Foto: Arvo Tarmula / Lääne Elu

Läinud nädalal šokeeris kultuuriministeerium 15 maakonnamuuseumi teatega, et kavatseb neist järgmiseks suveks luua liitmuuseumi ühtse juhtimise ja rahastamisega. Töötajad kardavad, et muudatus kaotab muuseumide oma näo, kirjutab Kristi Leppik ajalehes Postimees.

«See tuli nagu välk selgest taevast, ausõna,» hüüatas telefonitorru Viljandi maakonna muuseumi direktor Jaak Pihlak. «Ei mingit arutelu sellel teemal maakonnamuuseumidega.»

Ministeerium soovib juba novembri alguseks kokku panna põhikirja ja struktuuri, et luua 15 maakonnamuuseumist üks liitmuuseum. Kehtima hakkaks muudatus järgmisel suvel.

Esmaspäeval ootab segadusse viidud muuseumijuhte ees kohtumine kultuuriministeeriumi asekantsleri Anton Pärnaga. Kuna mingeid selgitusi pole töötajaile seni jagatud, saavad need vaid ette kujutada, mida liitmuuseum endaga kaasa toob või kuidas see üldse toimima hakkaks.

Muuseumijuhtide suurimaks mureks on see, kas pärast liitmist suudavad maakonna mälukandjad säilitada kõige väärtuslikumat - kohalikku identiteeti.

Hiiumaa muuseumi peavarahoidja Helgi Põllo sõnul ei saa maamuuseumide puhul rääkida lihtsalt kogude haldamisest. «Mina kui koguhoidja ei taha, et millegi suure hoidmine muutuks üleüldiseks Eesti rahvariideks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles