Lang lubas Eestit rünnanu taas riiki

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 1. aprillil osales Sergei Markov Moskvas noorteühenduse Naši korraldatud kingaviskamisvõistlusel. Muu hulgas pilluti kingi Kremlile vastumeelsete poliitikute plakatite pihta. Märklaudu ehtisid näiteks Eesti peaministri Andrus Ansipi ja Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili fotod.
Tänavu 1. aprillil osales Sergei Markov Moskvas noorteühenduse Naši korraldatud kingaviskamisvõistlusel. Muu hulgas pilluti kingi Kremlile vastumeelsete poliitikute plakatite pihta. Märklaudu ehtisid näiteks Eesti peaministri Andrus Ansipi ja Gruusia presidendi Mihheil Saakašvili fotod. Foto: ITAR-TASS

Kui justiitsminister Rein Lang sel kevadel ka siseministri portfelli hoidis, tühistas ta Eestile küberrünnaku korraldanud Vene riigiduuma saadiku nime Schengeni viisaruumi mustast nimekirjast. Taotlus selleks tuli välisministeeriumist.



Reformierakondlasest justiitsministri Rein Langi käigu jäljed viivad paari aasta taha, mil kurikuulsa pronksöö järel tabasid Eestit küberrünnakud.



Rünnaku tagamaad said selgemaks tänavu märtsis, kui Venemaa riigiduuma saadik Sergei Markov avalikult tunnistas, et Eesti veebileheküljed halvanud küberrünnakus oli mängus tema nõuniku käsi.



Kapo sai jaole


Teada on, et Markovi nõunik viis rünnakud läbi Dnestri-äärses vabariigis ning Markovi heakskiidul. Markov kuulub ka Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ajalookomisjoni.



Ründajate selgumisel kehtestas toonane siseminister Jüri Pihl Markovile sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi, sealhulgas Eestisse. Mai lõpus aga valitsusliit lagunes ning Lang asus täitma ka siseministri kohuseid.



Siseministri seifis on must nimekiri isikutest, kellele on määratud ametlik riiki sissesõidu keeld.



Nimekiri on küll siseministri käsutuses, kuid isikud satuvad sinna üldjuhul kaitsepolitsei eeltöö põhjal, ning riigisaladuste hulka kuuluv nimekiri koosneb eranditult neist, keda peetakse Eestile ohtlikuks.



Kümne päeva jooksul, mil Lang kahel toolil istus, võttis ta ette välisministeeriumist tulnud taotluse, milles paluti kustutada Schengeni mustast nimekirjast Markovi ja Venemaa noorteorganisatsiooni Naši endise juhi Vassili Jakimenko nimi.



Schengeni leppega liitus Eesti ligi kaks aastat tagasi ning seejärel kadus ka piirikontroll. Riikidel võib olla ka rahvuslik must nimekiri, kuid Schengeni mustast nimekirjast välja pääsemine avab sisuliselt kõikide euroriikide uksed.



Kui Markovi nime Lang kustutas, siis Jakimenko nimi jäi. Lang väidab, et keeldus Jakimenko nime kustutamast, kuid Postimehe andmetel vajutati kustutustööle ühel hetkel pidur peale kaitsepolitseist ja selleks ei jäänud aega.



Siseministeeriumisse kolis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Marko Pomerants ning üks kapo ametnik tegi kõne IRLi esimehele Mart Laarile, et viimane vastset ministrit hoiataks.



Pomerants jäi teemat kommenteerides äärmiselt delikaatseks. «Siseminister suhtub alati väga hoolikalt sellesse, kes musta nimekirja satuvad ning kes sealt välja arvatakse,» ütles Pomerants.



Jüri Pihl märkis, et ei tea pärast tema lahkumist ministeeriumis toimuvast midagi.



Erakordne juhtum


Kunagine siseminister, Keskerakonda ja riigikogu nn kapo-komisjoni kuuluv Ain Seppik peab lugu erakordseks.



«Minister, eriti kui ta täidab ajutiselt siseministri kohuseid, ei võta taolist otsust vastu, kui tal pole selleks sundi või kokkulepet,» leidis Seppik. «Ministri jaoks on see poliitiline enesetapp, kui ta teeb sellise otsuse küllaldaselt kaalutlemata ja luureorganitega kooskõlastamata.»



Välisminister Urmas Paet ei pidanud võimalikuks juhtunut kommenteerida, kuna Schengeni must nimekiri ning selle üle otsuste langetamine on siseministeeriumi pädevuses. «Otsuse langetamisel ei ole aga valitsusvahetuse perioodiga mingit pistmist,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles