Keskerakonna meeleavaldus oli rahvarohke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna meeleavaldus Toompeal.
Keskerakonna meeleavaldus Toompeal. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna korraldatud meeleavaldusele Toompeal oli selle alguseks kogunenud tuhatkond inimest, pooleteise tunni möödudes hakkas suurem osa rahvast juba laiali minema.

Kella 10 ajal vurasid Toompea nõlva alla kohale järjest uued bussid, millest voolas välja inimesi gruppide kaupa.

Postimees.ee reporteri sõnul torkasid meeleavaldajatena peamiselt silma pensioniealised inimesed, ent on ka päris noorukesi. Reporteri hinnangul oli osalejaid kõvasti enam kui juuni algul toimunud ametiühingute meeleavaldusel - rahvast oli täis ka kiriku kõrval olev puudealune muruplats.

Lisaks Keskerakonna meelsetele ja valitsust kritiseerivatele plakatitele torkas silma ka teistsuguseid loosungeid, näiteks: «Ei usu Savisaare udu!», «Ei Savisaare uuskommunismile, toetame valitsust!» või «Tervitus 1940. aasta juunikommunistidele!».

Mundris munitsipaalpolitsei reguleeris kohapeal autoliiklust, patrullimas oli ka mitmeid politseiautosid.

Ülesseatud laval alustas kell 10 laulmist Vello Orumets, kuniks veel saabujaid oodati.

Kell 10.30: Umbes pooletunnise viivituse järel astus esimesena kõnepulti Keskerakonna aseesimees Kadri Simson, kelle vaikset ja pikka sõnavõttu tänati tagasihoidliku aplausiga. Ilmselt ei kuulnud suur osa publikust enamikku sellest jutust.

Esimene elavnemine

Seejärel vallutas lava ansambel, kuid enne seda lubati kohaletulnutele, et Edgar Savisaar tuleb ka kindlasti kõnelema.

Kell 10.45: Rahvamass näitas esimesi elavnemise märke alles siis, kui erakonna liige Mihhail Stalnuhhin pärast lühikest eestikeelset sissejuhatust läks üle oma emakeelele ja alustas sõnadega: «Dorogije druzjaa!»

Postimees.ee reporteri sõnul olid selleks ajaks nooremad inimesed ära hiilinud, vanemaid tuli aga meeleavaldusele üha juurde. Rahvast oli tõesti palju, kohati valguti ka sõiduteele, kust politsei neid tagasi manitses.

Kell 11 tuli kõnepulti Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, kes keskendus oma kõnes peamiselt eelseisvatele kohalike omavalitsuste valimistele. Tema kõne ajal toodi kohale suur hulk õhupalle, mis lasti taevasse, et need üle Eesti laiali lendaks.

Rahvas tüdines enne kulminatsiooni

Huvitaval kombel hakkas juba enne erakonna liidri kõnet rahvas laiali minema. Toompeale meeleavaldajaid toonud 20 bussist oli üks juba enne Savisaare saabumist end kokku pakkinud ja asutas minekule.

Pärast kõnet soovitati meeleavaldajatel minna Vabaduse väljakut vaatama ja ilusat ilma nautima, laulma jäi Erich Krieger.

Meeleavaldus oli kulgenud rahulikult ja ilma ühegi silmatorkava vahejuhtumita.

Keskerakond kutsus ajalehekuulutusega tänaseks kõiki meeleavaldusele Ansipi-Laari valitsuse tegevuse ja tegevusetuse vastu ning töökohtade loomise, maksukorralduse muutmise, inimväärsete pensionite ja maarahva toetuseks. Erakonna kulul sõidutati inimesed meeleavaldusele bussidega kohale ka Lõuna-Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles