Eesti keele seletav sõnaraamat küpses pool sajandit

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele seletava sõnaraamatu kuut köidet hoiab süles üks toimetajatest Margit Langemets.
Eesti keele seletava sõnaraamatu kuut köidet hoiab süles üks toimetajatest Margit Langemets. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna esitletud kuueköiteline «Eesti keele seletav sõnaraamat» hõlmab oma ligi 150 000 märksõnaga kogu eesti kirjakeelt.

Täna eesti keele instituudis esitletud 5000-leheküljelist teost koostasid keeleteadlased pea pool sajandit. Eesti Keele Instituudi sõnaraamatute peatoimetaja Margit Langemetsa sõnul põhineb uus koguteos sõnaraamatul, mis on ilmunud 26 vihikuna alates 1988. aastast.

«Kuna eelmise seletava sõnaraamatu ettevalmistustööd algasid juba 1960. aastatel, parandasime ja täiendasime kogu sõnaraamatu käsikirja,» kommenteeris Langemets.

Eesti keele instituudi direktori Urmas Sutropi hinnangul on kuueköiteline seletav sõnaraamat kõige olulisem tänapäevane eesti kirjakeele kohta käiv koguteos.

«Eesti keele instituudi leksikograafid on teinud ära suure töö, mille üle iga eestlane võib uhke olla. Sellise teosega kuulume kultuurrahvaste hulka, kellel on olemas oma keele seletav sõnaraamat. Usun, et ilmunud suurteos on oluline verstapost eesti keele kultuurikeelena säilitamiseks,» sõnas Sutrop.

Aastatel 1988-2007 ilmunud seletussõnaraamatu vihikutega võrreldes sisaldab uus esinduslik koguteos üle 4000 uue märksõna ja palju uusi tähendusi. Keelt on tänapäevastatud, eemaldatud sovetisme.

Sõnaraamat hõlmab nii üld- kui ka oskuskeele sõnu, mille kasutamist on illustreeritud näidetega ilukirjandusest. Aastakümnete jooksul on muutunud ka eesti keele õigekiri ja grammatika, mis samuti kajastub sõnaraamatus.

«Eesti keele seletava sõnaraamatu» uustrüki toimetajad on Margit Langemets, Mai Tiits, Tiia Valdre, Leidi Veskis, Ülle Viks ja Piret Voll. Kuueköitelise kõvade kaantega koguteose orienteeruv hind poodides on 2200 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles