Galerii: Estonia mälestusmärgi juures meenutati traagilist laevahukku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna keskpäeval kogunes Tallinna parvlaeva Estonia huku mälestusmärgi jalamile Paksu Margareeta juures mõnisada inimest, et mälestada 15 aastat tagasi traagilises laevahukus vesise haua leidnud 852 inimest.


Oli nii noori kui vanu. Mälestusmärgi alus, mille küljele on graveeritud kõigi hukkunute nimed, täitus kiiresti lillede ja pärgadega.

Jutluse pidas Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu. Ta ütles, et see on vaikne ja rahulik hetk, et mälestada hukkunuid. Nii on tehtud igal aastal ning tehakse ka tänavu ja edaspidi.

«See juhtus viisteist aastat tagasi, aga ikka justkui eile,» mainis Tammsalu. «Valu ja kurbus on ikka alles.»

Pärast jutlust asetasid esmalt oma pärja Memento Mare esindajad. Nad tänasid kõiki, kes on hukkunute omakseid ja lähedasi mõistnud ning aidanud. Jäi kõlama mõte, et valu ei taandu enne, kui on teada, miks see laev hukkus.

Järgmisena asetati mälestusmärgi jalamile Eesti vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese saadetud pärg.

Linnavalituse poolt tõid pärja linnapea Edgar Savisaar ning abilinnapea Taavi Aas. Savisaare sõnul toetab linnavalitsus uue uurimise algatamist, et Estonia huku põhjused ikkagi selgeks saaksid.

Ka mitmed kohal olnud inimesed olid selle poolt, et kõigele vaatamata tuleks Estonia hukku veelkord uurida. Selleks oleks aga vaja kas sukelduda või laev hoopis pinnale tõsta.

Üks noor naine, kes oma nime nimetada ei soovinud, kinnitas aga, et Estonial hukkunutele tuleks rajada üks mälestusmärk kas Metsakalmistule või mõnele teisele surnuaiale, kus lähedased ja sõbrad saaksid vaikuses leinamas käia. Praegune koht trammitee ja tiheda liiklusega tänava kõrval on selleks liiga lärmakas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles