Valitsus riigiprokuröri pakutud Estonia vraki uurimist ette ei võta

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Estonia makett meremuuseumis
Parvlaev Estonia makett meremuuseumis Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Justiitsminister Rein Lang ja peaminister Andrus Ansip kinnitasid mõlemad, et kuigi riigiprokurör Margus Kurm peab tõe selgitamise huvides õigeks Estonia vraki uurimist, ei kavatse Eesti valitsus sellist sammu astuda.

«Eesti valitsus ei kavatse sel teemal teha ühtegi initsiatiivi ning valitsuse jaoks on see teema lõpetatud,» märkis täna Postimees.ee`le justiitsminister Lang, kelle ministeerium Kurmi juhitud asjatundjate komisjoni raporti veebruaris valitsuse istungile tõi.

Raporti järeldustes tõdetakse, et olemasolevad tõendid ei võimalda ümber lükata väiteid, et laeva põjas on auk või et vesi tungis 15 aastat tagasi uppunud laeva autotekile traagilise õnnetuse ööl muul viisil kui vöörirambi kaudu.

«Kui soovitakse kindlalt tõestada, et laevakere on terve, tuleb laevavraki väliskülge süstemaatilist uurida ja uurimistoimingud korrektselt jäädvustada,» seisab raportis. «Teatavasti ei ole seda kunagi tehtud.»

Kurm rääkis ka tänases Postimehes, et peab õigeks mere põhjas lebava laevavraki uurimist, mis võimaldaks tõele lähemale jõuda.

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Postimees.ee`le, et veebruaris valitsuse ette jõudnud raport ei tuvastanud olulisi seni teadmata asjaolusid Estonia hukus ning valitsus ei kavatse midagi teha vraki uuesti uurima hakkamiseks.

Estonia katastroof leidis aset 15 aastat tagasi ööl vastu 28. septembrit. Õnnetus nõudis 852 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles