Lynch, Allen ja Scorsese nõuavad Polanski vabastamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Polanski
Roman Polanski Foto: AFP Photo / Scanpix

Üle saja tunnustatud filmirežissööri, sealhulgas Woody Allen, David Lynch ja Martin Scorsese, nõuavad nädalavahetusel vahistatud tuntud lavastaja Roman Polasnki vabastamist.


Prantsuse Autoriühingu (SACD) teatel on Polanski vabastamist nõudvale petitsioonile alla kirjutanud 110 loomeinimest, lisaks eelpool mainitud režissööridele ka Michael Mann, Wim Wenders, Pedro Almodovar, Darren Aronofsky, Terry Gilliam jt, vahendas AFP.

«Me nõuame Roman Polanski viivitamatut vabastamist,» seisis avalikus palvekirjas, mis kinnitas, et filmirežissöörid Euroopas, Ameerika Ühendriikides ja kogu maailmas on hiljutiste sündmuste pärast jahmunud.

Allakirjutanute hinnangul on vastuvõetamatu, et politsei kasutas Polanski vahistamiseks rahvusvahelist kultuurisündmust, kus avaldati austust ühele kaasaja suurimale filmiloojale. Polanski saabus Šveitsi Zürichi filmifestivalile, et võtta vastu talle elutöö eest määratud preemiat.

Šveitsi politsei võttis laupäeval USA vahistamiskäsu alusel Polanski vahi alla. Režissöör vahistati 1978. aastal ja talle esitati süüdistus 13-aastasele tüdrukule uimastite ja alkoholi andmises ning temaga seadusvastases seksuaalvahekorras olemises.

Polanski tunnistas end seksuaalvahekorras süüdi, kuid väitis, et tüdruk oli seksuaalselt kogenud ja vahekorraga nõus. Mees põgenes enne kohtuotsuse langetamist riigist ja viimased kolm aastakümmet on Oscari nominent elanud Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles