Gruusia välisminister: raport on meile kasulik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia välisminister Grigol Vašadze.
Gruusia välisminister Grigol Vašadze. Foto: Reuters / Scanpix

Gruusia välisministri Grigol Vašadze hinnangul on eile Euroopa Liidu sõltumatu ekspertkomisjoni avalikustatud augustisõja raport Gruusiale kasulik.


Vašadze möönas, et Gruusia ei nõustu täielikult Šveitsi diplomaadi Heidi Tagliavini ja tema sõltumatu uurimisrühma raportiga, mille kohaselt tulistas esimesed püssipaugud Lõuna-Osseetias küll Gruusia, kuid tema sõnul võimaldab aruanne Thbilisil edaspidi oma seisukohti kaitsta, vahendas civil.ge.

«Üldiselt aitab see raport Gruusial oma positsiooni kaitsta,» ütles Vašadze televisioonile antud intervjuus. Siiski polnud välisminister täielikult rahul raporti selle osaga, mis käsitleb Vene sõjalist agressiooni. Tema hinnangul ei võimaldanud seda adekvaatselt kajastada komisjoni poliitiline korrektsus.

Komisjoni liikmete kinnitusel polnud 900-leheküljelise raporti eesmärk aga määrata kindaks sõjasüüdlast, sest see võiks olukorda Kaukaasias veelgi pingestada.

Gruusia valitsus tegi ka kirjaliku avalduse, milles kinnitas, et ei nõustu Euroopa Liidu rahastatud komisjoni raportis välja toodud asjaoluga, mille kohaselt kasutas Gruusia Lõuna-Osseetias ebaproportsionaalset jõudu.

«Ükski demokraatlik valitsus ei suuda jääda ellu, kui välisriigi väed [selle riigi] territooriumile sisenevad,» seisis avalduses, milles kinnitati, et Gruusia käitus nagu iga demokraatlik riik sellisel juhul oleks tegutsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles