Vene tüdrukud õpetasid eestlastele väärikust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen džunglimuusikalist «Mowgli». Peaosatäitja Taavet Borovkov (keskel) vaimustas vene tantsutüdrukuid sedavõrd, et need kinkisid talle pärast etendust sümpaatia märgiks šokolaadi.
Stseen džunglimuusikalist «Mowgli». Peaosatäitja Taavet Borovkov (keskel) vaimustas vene tantsutüdrukuid sedavõrd, et need kinkisid talle pärast etendust sümpaatia märgiks šokolaadi. Foto: Kaari Sillamaa muusikateater

Kui eesti laulu- ja tantsunoored palusid muusikalI «Mowgli» lavale­toomiseks appi Vene kultuurikeskuse tantsutüdrukud, õpetasid nood eestlastele käitumist, kuuletumist ja tantsu­samme ning armusid kirglikult kuulsa džunglikasvandiku osatäitjasse, kirjutab Hille Tänavsuu.

Homme saavad taas peaprooviks kokku Kaari Sillamaa Laste Kaunite Kunstide Kooli ja Vene kultuurikeskuse koreograafia- ja tantsustuudio õpilased, et soojendada üles džunglimuusikal «Mowgli», mida huvilised tuleval nädalal vaid kahel korral Salme kultuurikeskuse laval näha ja kuulda saavad.



«Me oleme väga õnnelikud, et saame niisuguses tükis kaasa teha. Meie tüdrukutel ei olnud varem kogemust lastemuusikalis. Pelgasime algul, et rikume nende töö ära, aga kõik sujus väga hästi,» kiidab koreograafiastuudio juht Žanna Nefedieva.


Muusikal esietendus märtsis Vene kultuurikeskuses.



Inglise kirjaniku, Nobeli preemia laureaadi Rudyard Kiplingi lugu džunglis hundiperes üles kasvanud poisist Mowglist on oma muinasjutulisusega võlunud mitme põlvkonna lapsi. Selle loo põhjal kirjutas libreto ja muusika omanimelise kooli juht Kaari Sillamaa.



Janika Sillamaa mäletab, et emal valmis libreto juba paarkümmend aastat tagasi.


«Koristasin mõni aeg tagasi oma kappe ja leidsin selle millegipärast oma asjade hulgast. Helistasin emale ja ütlesin: teeme ära. Tema arvas, et seal on liiga rasked lood. Aga meil on nii, et ükski mõte pole teostamata jäänud,» kinnitab tütar, kes on tüki lavastaja ja muusikajuht.



Oma jõude nappis


Algul arvasid Sillamaad, et toovad tüki lavale oma, muusikateatri jõududega.


«Aga suur lava tundus ikka väga suur, et seda oma rahvaga täita. Mõtlesime siis, et paarkümmend ahvi võiks lisaks olla. Ja muudes stseenides oleks ka vaja tantsijaid juurde,» meenutab Kaari Sillamaa.



Kui esietenduseks kohta otsiti ja Vene kultuurikeskuseni jõuti, tegi selle direktor Juri Poljakov ettepaneku: «Kui on vaja rahvast juurde, võtke meie tüdrukuid.»


Muusikali looja möönis, et algul oli kultuurikeskuse tüdrukutega pisut raskusi.



«Nende põhitegevus on ju tantsimine, neil on väga intensiivsed proovid. Meie omad teevad kõike – natuke tantsivad, natuke laulavad, kõige rohkem näitlevad. Tantsus me muidugi nende vastu ei saa, ja neilt oli palju õppida,» iseloomustab muusikali looja.



Üle saja tegelase


Koreograafiastuudio Vis-à-vis tüdrukud astuvad muusikalis üles ahvide, punaste metskoerte ja pühvlitena. Tantsustuudio Entrée neiud aga tantsitavad hiigelmao Kaa saba. Solist Jelizaveta Tulenkova tantsib Surma osa. Üldse on «Mowglis» 102 tegelast.



«Ega neid ole lihtne üheskoos tegutsema panna. Ahvide liikumine tundub laval küll kaootilisena, aga tegelikult on koreograaf Kristin Pukka kõik täpselt paika pannud, igaühel on oma ülesanne. Kui meie omad tantsivad rohkem kohapeal, siis vene tantsustuudio tüdrukud teevad keerulisemaid elemente – saltosid ja spagaati,» jutustab lavastaja.



Algul tehti proove eraldi, sest suure lava üür pole alati jõukohane.


«Paar nädalat enne esietendust saime kokku. Tutvumine oli väga põnev. Vene kultuurikeskuse noored on toredad, väga soliidsed ja viisakad. Nad on meie lastele suureks eeskujuks,» iseloomustab Janika Sillamaa. «Žanna on nad vist nööri mööda käima pannud.»



Enam kui 20 aastat noortega töötanud Nefedieva tunnistab, et on tõesti range, vana kooli pedagoog, aga tegemist pole drilliga, vaid seesmise väärikuse kasvatamisega.



«Meil on lapsed nagu lapsed ikka, teevad samuti vallatust. Arvan, et teatris peabki pisut vabam olema, et inimene avaneks. Tantsus tuleb aga end teistmoodi kokku võtta ja oma sisu näidata,» märgib ta.



Nefedievat võib omamoodi vanaemaks nimetada, sest tema tantsutundi toovad oma lapsi juba tema endised õpilased.



Mowgli osa mängib-laulab muusikalis kolm tegelast – väikest poissi Margo Maltis, noormeest Franck Reisner ja peamist, vahepealset Taavet Borovkov.



Kolmandat aastat muusikateatris osalev Borovkov sai osa lausa konkursi korras. «Oli jah viis-kuus poissi, mind valiti. Mulle meeldib näidelda,» on peategelane napisõnaline. Temal pole vahet, kas laulda ja näidelda eesti või vene keeles, sest kodus räägitakse mõlemat.



12-aastasel Borovkovil hakkab aga okas kurku tulema – häälemurre! «Ta on oma häälega väga piiri peal. Loodame, et saame hakkama. Poisse, kes laulavad, on alati vähem kui tüdrukuid,» muretseb Janika Sillamaa.



«Kas teate, meie tüdrukud armusid Mowglisse lausa ära. Nad tahtsid oma sümpaatiat kuidagi väljendada ja küsisid, kas võiks talle pärast etendust midagi kinkida. Ostsid siis šokolaadi. See oli väga liigutav,» muheleb Nefedieva.



«Siin on olnud sõprust ja armumist, nii et vahel tuleb hingetohtritki mängida,» lisab Janika Sillamaa.



Koostöö jätkub


Nefedieva kinnitab, et tihedale töögraafikule vaatamata soovivad nad edaspidigi eestlastega koostööd teha.



«Oleme Kaarilt ja Janikalt palju õppinud, kas või seda, et elus pole midagi võimatut, kui on vaid tahtmist. Soovin neile edu. Oleks väga tore koos niisuguste suurepäraste inimesega veel midagi ilusat teha,» soovib ta. Sillamaad seda võimalust ei välista.



Sillamaa muusikateater on ka varem mitme kollektiiviga koostööd teinud. «Näiteks enne «Mowglit» oli meil «Tuhkatriinu» koos võimlemisklubiga Janika, kus tegi kaasa Eesti parim iluvõimleja Jana Lukjanova,» märgib Kaari Sillamaa.



Otsa-nimelise muusikakooli rahvaga etendati tükki «Saladin ja Lõvisüda» Walter Scotti ajaloolise romaani «Talisman» ainetel. Loomulikult oli seegi muusikaetendus, seekord muusika Kaarilt ja libreto Janikalt.



«Me teeme emaga kõike koos. Nii ei saa võtta, et asjad on kindlalt jagatud,» märgib Janika.



Edaspidi on Sillamaadel kavas kaasata muusikalidesse ka lastekodude lapsi. «Seni oleme lastekodude lapsi alati tasuta meie etendustele kutsunud,» räägib muusikateatri juht.



Muusikal «Mowgli» etendub 6. oktoobril kell 12 ja 19 Salme kultuurikeskuses. Pileteid peaks Piletilevis veel olema.



Osalejad


Kaari Sillamaa muusikateater



•    Kolm astet: mudilas-, laste- ja noorteteater.


•    15 aasta jooksul toonud lavale 38 muusikaetendust.


•    Osalevad 4–22-aastased lapsed ja noored.


•    Teoksil: mudilasteatris «Saabastega kass», lasteteatris «Kaksteist kuud», noorteteatris «Valed abielud».



Vene kultuurikeskus


•    Koreograafiastuudio Vis-à-vis – rahvusvaheliste konkursside laureaat.


•    Osalevad 3–15-aastased lapsed seitsmes rühmas, kokku 60 liiget.


•    Edasijõudnud jätkavad tantsustuudios Entrée. 25 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles