Cinamon lasi piletihindadest õhku välja

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassikaks  saanud tsitaat kino Artise punasel vaibal sobib hinnasõja konteksti kui valatult.
Klassikaks saanud tsitaat kino Artise punasel vaibal sobib hinnasõja konteksti kui valatult. Foto: Peeter Langovits

Nüüd, Tõnisson, võta oma rahakott välja ja luhvtita oma sajalisi. Muidu löövad koid sisse! Kes meist ei teaks seda juba ammu lendsõnaks muutunud Tootsi ütelust, mis on kirjutatud ka Solarise keskuses asuva väärtfilmide kino Artis vaibale, otse kassaleti ette.



Lause sobib konteksti üllatavalt täpselt – saali pääsemiseks tuleb tõesti sajalist luhvitada, aga viis krooni saab siiski tagasi, sest õhtune pilet maksab 95 krooni (päeval 70). Seitsme saaliga Cinamonis on tavapileti hind vastavalt seansi ajale 70 ja 90 krooni. Vähe või palju?

Eestis maksis kinopilet mullu keskmiselt 70 krooni. Lätis oli see veelgi kõrgem –73 ja Leedus 55 krooni. Soomes näiteks 123 krooni. Et õhku oli selles 70 kroonis sees päris palju, näitas juba Tartu Cinamoni avamine – Ekraani kino valitseja Forum Cinemas alandas mõni aeg enne seda õhtuse piletihinna 85 kroonilt 50 kroonile ja päevase hinna 45 kroonilt 30 kroonile.

Stsenaarium kordus Tallinnas. Vahetult enne Cinamoni avamist kukkus Coca-Cola Plaza õhtuste seansside tavapileti hind «müstiliselt» 120 kroonilt 90 kroonile, põhjenduseks soov tuua filmimaailm praeguse majandusolukorra kiuste vaatajale lähemale. Ja ei sõnagi konkurendi tulekust!

Hinnasõda viibis


Märke kinoturu märgatavast aktiviseerumisest oli teisigi – Plaza jõuline sisenemine digitaalsesse ajastusse koos stereoskoopiliste ehk 3D-filmide ja ooperiülekannetega. Ooperisõber peaks olema küll igakülgselt rahuldatud – ekraanile jõuavad nii Metropolitani (Plaza) kui Euroopa juhtivate ooperimajade (Solarise kontserdimaja) lavastused.

Ja last but not least, äsjaselt Tallinna kaubamaja osturallilt sai omandada Plaza ülisoodsaid piletivautšereid.

Hinnasõjaks, nagu juhtus hiljuti piimaga, seda kõike nimetada oleks siiski liig. Nii Cinamoni kui Coca-Cola Plaza päevaste ja õhtuste seansside tavapileti hind on võrdne, vastavalt 70 ja 90 krooni.

Nii on ka Cinamoni juhi Peeter Rebase lubadus pakkuda odavamaid hindu kui konkurendil täitunud üksnes kaude, Plaza ennetava hinnalangetamise näol. Siiski, õhtune 3D on Cinamonis odavam – Plaza 150 krooni asemel küsib Cinamon selle eest 135 krooni. Ometi, mängu dikteerib Forum, sest Cinamonil tuleb hakata investeeringut alles tasa teenima.

Pealegi ei garanteeri miski, et vähemalt Tallinna vaatajad ka kümme krooni odavama pileti peale, mida on pakutud optimaalseks hinnaks, massilisemalt kinno tormaksid – siin on palju aspekte, üha täiustuvatest kodukinodest alates ja piraatlusega lõpetades. Tõsi, vähemalt esialgu on kinotööstusel vastukaaluks välja pakkuda võimas relv – seesama 3D-film.

Kas Cinamoni ja Artise avamine võiks mõjutada ka filmivalikut, seda suurenemise poole?

Vara öelda. Praegu levitab kõiki peamisi Hollywoodi kassamenukeid Forum Cinemas – mõistagi jõuavad need paralleelselt nii Plaza kui Cinamoni ekraanile. Kas Cinamon võiks kujundada välja oma repertuaari ja  olla rohkem kui lihtsalt kaubanduskeskuses paiknev kino?

Mitte võiks, vaid suisa peaks! Vähemasti tõsisema filmihuvilise seisukohast. Mugavatest toolidest ning «kristallselgest ja nüansirikkast heliesitusvõimest», nagu märgib Cinamoni pressiteade, ei piisa.

Lootustandvaid märke igatahes on. «Võidujooksu» Veiko Õunpuu «Püha Tõnu kiusamise» näitamiseks võitis Cinamon, ka järgmisel reedel esilinastuv Jonas Pate’i «Psühhiaater» jõuab esialgu ekraanile üksnes Tallinna Cinamonis.

Kas see on üksnes levitajate soov ära kasutada uue kino avamisega kaasnevat atraktiivsust või hakkab Cinamon ka tulevikus pakkuma neile tulu jagamise osas soodsamaid tingimusi, nagu juhtus «Püha Tõnuga», näitab aeg. Igatahes, levitajad võidavad!

Hubane väärtfilmikino

Ise filme sisse tuua pole Cinamonil siiski vähemasti esialgu plaanis. Küll kinnitas eelmisel aastal jõulisemalt siinsele leviturule (aastaga 38 filmi) astunud ACME Film, et seda võimalust kaalutakse tõsiselt. Tõsi, Eesti turg on väike, näiteks mullu jõudis siin ekraanile 36 Euroopa päritolu filmi, mis ei ole sugugi pisike arv – Soomes näiteks 44. Suurem vahe koorub välja ja järelemõtlemist pakub hoopis vaatajate arv – Soomes 18,9% vaata­jate koguarvust, Eestis oluliselt vähem.

Kõige rohkem peaks Solarise avamisega seoses võitma just tõsisemale filmikunstile orienteeritud vaataja. Aasta lõpuks Sõprusest lahkuv Tallinnfilm majandab Solarises uut väärtfilmikino Artis (mitte just kõige õnnestunum nimi – tuletis sõnadest «Art is» ehk «Kunst on»), mis asub kogu pealetükkivast kaubanduslikust mürast rõõmustavalt eemal, justkui nurga taga (siiski, sildid välja!), ja moodustab esmamulje põhjal hubase väikese kompleksi.

Mõistagi võimaldavad kaks saali (181 ja 72 istekohta) olla paindlikumad kui üks suur – seda nii kava kokkuseadmisel kui seansside jagamisel. Tallinnfilm ise loodab 30%-list vaatajate arvu tõusu, kuigi esimese kahe päevaga tõi Lars von Trieri skandaalne «Antikristus» suurde saali ainult sadakond külastajat. Loodetavasti on see siiski üksnes alguse asi!

Saalid ise jätavad meeldiva mulje. Austust on avaldatud Eesti filmiklassikale – istuda võib «Nukitsamehe» ja «Vallatute kurvide» pildiga toolides, väikese saali seinu katavad «Kevade»-filmi plagud. Popkorni ei pakuta, tulevikus tekivad mängunurk ja koht näitustele. Tulevast aastast peaks lahti minema ka filmilaenutus.

Mis saab aga Sõprusest, on juba järgmise jutu teema.

Kino Artis kava
Oktoober
•    «Antikristus», Lars von Trier; Taani, Prantsusmaa jmt 2009
•    «Septembrinumber», R. J. Cutler,  USA 2009
•    «Murtud embused»,  Pedro Almodóvar, Hispaania 2009
•    «Ponyo mäe otsas», Hayao Miyazaki, Jaapan 2008
•    «Krantsid», Sutharsan Bala, Eesti/Norra 2009
•    «Pihv», Mihkel Ulk, Eesti 2009
November
•    «Mis iganes», Woody Allen, USA 2009
•    «Hukkunud Alpinisti hotell», Gri­gori Kromanov, Eesti 1979 / 2009
•    «Soome lahe õed», Imbi Paju Eesti/Soome 2009
Eriüritused
•    «Mudilaste multilaegas» – animafilmid lastele igal nädalavahetusel, avaüritus 17. novembril
•    «Kirjandus kinos» – kooli kohustusliku kirjanduse ekraniseeringud, avaüritus 9. novembril
PÖFFi põhiprogrammi seansid 27.11– 6.12

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles