NASA alustas lennulaboriga lõunapooluse uurimist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA andis eile avalöögi operatsioonile Jääsild ehk suurele uurimistööle, mille objektiks pole sel korral mitte taevas, vaid planeet Maa ise.


Tšiili lõunatipust Punta Arenasest stardib NASA laboriks kujundatud lennuk, mis vaatleb Antarktika pinnast ja jääkihte, täpsemalt öeldes kliimasoojenemise mõju sellele. Umbes pooltsada teadlast ja tugipersonali hõlmava uuringu käigus lennatakse üle lõunapooluse 17 korda.

Kogutud andmete põhjal hindavad teadlased seda, kuivõrd Antarktika sulav jää mõjutab maailmamere taset. Abiks on neil spetsiaalselt uuringute tarbeks ehitatud DC-8 lennukilaboril laserkaardistamisseadmed, jääd läbiv radar ja gravitatsiooniinstrumendid.

«Maa teeb läbi märkimisväärset muutust, keskkonnatingimuste mõttes tõesti suurimaid muutusi pärast jääaega,» rääkis NASA programmijuht Tom Wagner uudistevõrgule AFP. «See pole lihtne asi vaatlemiseks, veelgi vähem järgmisena juhtuva ennustamiseks. Jääsilla tüüpi uuringud on võtmeks.»

2003. aasta jaanuarist on Antarktika muutuste kohta infot kogunud ICEsati-nimeline satelliit. Lennuk nii laialdaselt alalt kui satelliit andmeid korjata ei saa. Sestap peab DC-8 väga hoolikalt oma sihtkohti valima.

«Kosmoses asuvad töövahendid, nagu ICEsati laserid, on ainus vahend avastamaks, kus toimuvad muutused sellistel kontinendisuurustel liustikel nagu Antarktika,» selgitas Wagner. «Kuid lennukimissioonid nagu Jääsild lasevad meil jätkata detailsemate uuringutega ning teha meretaseme modelleerimise seisukohast ülitähtsaid mõõtmisi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles