Astronoomid avastasid 32 uut eksoplaneeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomid avastasid 32 uut eksoplaneeti
Astronoomid avastasid 32 uut eksoplaneeti Foto: AFP / Scanpix

Astronoomid avastasid 32 uut, meie Päikesesüsteemist väljapool asuvat planeeti.

Uurijate sõnul annab nende avastamine lootust, et universumis võib olla paiku, kust võib leida märke elu kohta, kirjutab foxnews.com.

Teadlased kasutasid oma avastuste tegemiseks Tšiilis Paranalis asuvat European Southern Observatory ülitäpset peegelteleskoopi.

«Kahjuks ei ole ükski viimati avastatud planeetidest Maa sarnane, eluks kõlblik või muul viisil ebatavaline. Kuid samas tõstis nende planeetide avastamine väljaspool meie Päikesesüsteemi tuntud planeetide arvu üle 400,» selgitasid astronoomid.

Kuus uuest avastatud planeedist on mitu korda Maast suuremad. Enamik neist planeetidest on aga Jupiteri suurused või suuremad.

Ainult kaks uut planeeti on Maast viis korda väiksemad ning üks viis korda suurem kui Jupiter.

Genfi ülikooli astronoomi Stephane Udry sõnul kinnitavad uued leiud, et universumi erinevates paikades on planeetide tekkimine ühesugune.

«Me ei ole veel täiesti Maa sarnaseid planeete leidnud, kuid loodan, et need on kuskil seal olemas. Loodusele ei meeldi tühjad kohad. Kui meie Päikesesüsteemis oli sellise planeedi tekkevõimalus olemas, siis see võimalus on kindlasti ka kuskil mujal,» arvas astronoom.

Veel hiljaaegu tunti ainult meie Päikesesüsteemi, kuid nüüdseks on avastatud paarsada eksoplaneeti või nende süsteemi. Nende täpse struktuuri kohta on aga üsna vähe teada.

Teadlased kasutavad planeedisüsteemide kindlaks tegemiseks tähtede radiaalkiiruste perioodiliste muutuste analüüsi. See võimaldab teha kindlaks planeetide umbkaudsed massid ja kauguse tähest.

Samuti saab eksoplaneete kindlaks teha tähe heleduse mõõtmise abil.

Kui planeet liigub Maalt vaadates üle tähe ketta, siis tähe heledus väheneb. Selle kordumine annab võimaluse määrata planeedi tiirlemisperioodi ja massi.

See meetod annab võimaluse määrata planeetide masse kõige suurema täpsusega, kuid vaadeldavad  on vaid need planeedid, mis on suured ja asuvad oma tähele väga lähedal.

Päikesesüsteem  on taevakehade süsteem, millesse kuuluvad Päike ja  gravitatsiooniväljas tiirlevad taevakehad – planeedid ja nende kaaslased,  väikeplaneedid, meteoorkehad, kosmiline tolm ja gaas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles