Gorbatšov: demokraatia on muutunud Venemaal narrimänguks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov.
Mihhail Gorbatšov. Foto: AP / Scanpix

Valimised on muutunud Venemaal narrimänguks, ütles Nõukogude Liidu viimane juht Mihhail Gorbatšov oma seni teravaimas rünnakus demokraatia olukorra kohta riigis.


Peaminister Vladimir Putini Ühtne Venemaa saavutas hiljutistel kohalikel valimistel ülekaaluka võidu, tuues kaasa väited valimispettuste kohta ning kolme opositsioonipartei harukordse väljamarssimise parlamendist.

«Valimised on muutunud kõigi silmis rahva üle irvitamiseks ning rahva seas valitseb sügav usaldamatus selle suhtes, kuidas nende hääli kasutatakse,» ütles Gorbatšov usutluses opositsiooniväljaandele Novaja Gazeta, mis kuulub osaliselt talle.

Gorbatšovi sõnul näitas Kremliga rohkem või vähem lähedaseks peetavate kommunistide, liberaaldemokraatide ja Õiglase Venemaa väljamarssimine parlamendist seda, et «usaldus valimiste vastu on kadunud».

Kohalike valimiste võit tugevdas veelgi Ühtse Venemaa võimuhaaret, partei kontrolli all on ka 315 saadikukohta 450-liikmelises riigiduumas. 11. oktoobri valimistel 75 oblastis võitis Ühtne Venemaa valimisametnike teatel ligi 80 protsenti mängus olnud saadikukohtadest.

Gorbatšov ütles, et apaatia ja usaldamatus Vene valimissüsteemi vastu on muutunud selliseks, et inimesed lihtsalt enam ei lähe valima.

«Mis on demokraatia, kui inimesed selles ei osale?» küsis Gorbatšov. «Valimissüsteem on täielikult köndistatud. Me vajame alternatiivi. Ajakirjandus ja kodanikeühendused peavad algatama uue valimisseaduse eelnõu. Riigiduumale on mõttetu lootma jääda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles