Ilves vaagis koos rektoritega kõrghariduse tulevikku

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja rektorite nõukogu liikmed.
President Toomas Hendrik Ilves ja rektorite nõukogu liikmed. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna Kadriorus Eesti Rektorite Nõukogu juhatuse liikmetega, et vahetada mõtteid meie kõrghariduse tuleviku ja konkurentsivõime teemadel.

Riigipea tõstatas avalik-õiguslike kõrgkoolide juhtide ees vajaduse hakata kiiresti leidma ühiseid lahendusi, mis võimaldaksid tulevikus pakkuda Eestis rahvusvaheliselt konkurentsivõimelist kõrgharidust, et vältida meie parimate gümnaasiumilõpetajate lahkumist teiste riikide kõrgkoolidesse, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Eesti demograafiline pilt räägib selget keelt: mõne aasta pärast lõpetab gümnaasiumi oluliselt vähem noori kui täna ja eile. Kõrgkoolide rahastamise korraldus seevastu soodustab võimalikult suure hulga tudengite vastuvõtmist. Tulemuseks on ebamõistlik konkurents kõrgkoolide vahel, mis väljendub ühtaegu õppekavade ja erialade dubleerimises, ressursside ebaotstarbekas kasutamises ning samas ka üliõpilaste suhtes esitatava nõudlikkuse vähenemises madalama ühisnimetaja suunas. See aga viib paratamatult Eestist kõige targemad noored, kellest peaksid tulema homsed õppejõud ja teadlased, Eesti vaimu ja teaduse edendajad,» ütles president Ilves.

Rektorid tutvustasid riigipeale oma seisukohti ning kõrgkoolide vahelise koostöö tänaseid ja homseid võimalusi. Teema olulisust ja arutelu tulemuslikkust kinnitas ühine soov, mille järgi kujunevad sellised kokkusaamised regulaarseks ning rektorite nõukogu hakkab presidenti informeerima kõrgharidusmaastiku korrastamise eesmärgil tehtud ettepanekutest ja otsustest.

Kohtumisel osales lisaks rektoritele ka haridus- ja teadusministeeriumi esindaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles