Skandaalsel Soome-Vene lapseröövi lool on seoseid Eestiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimma Salonen.
Rimma Salonen. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

ETV saade «Pealtnägija» avas Soome ja Venemaa vahel pingeid põhjustanud ja meediat ärevil hoidnud viieaastase Anton Saloneni dramaatilise röövi ja veel dramaatilisema tagasitoomise tagamaid ja seoseid Eestiga.

3. oktoobril 2003 sündis Soome mehe Paavo Saloneni ja temast ligi 20 aastat noorema Eestist pärit venelanna Rimma Saloneni suhtest poiss, kellele pandi nimeks Anton Armas Salonen, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

Poisi sünni ajaks olid suhted tegelikult juba jahenenud ning Paavo ja Rimma kolisid lõplikult lahku aastal 2005. Antoni hooldusõigus jagati vanemate vahel, kes mõlemad on Soome kodanikud, võrdselt.

Käsu lapserööviks andis usumees

Üks lahkumineku põhjusest oli, et Rimma sattus Vammalas tegutseva Püha Serafimi koguduse rüppe. Esmapilgul tavalise õigeusu koguduse endised liikmed kirjeldavad seda sektina, kus tegelikult valitsevad isoleeritus, vaimne vägivald ja ajupesu. Rimma vanemad, kes elavad Lohusuus, leiavad, et kodus tegevusetult istumine pani naisel katuse sõitma.

Koguduse vaimsel juhil, isa Alekseil olid väikese Antoniga omad plaanid, mille ta tegi teatavaks järjekordsel palverännakul Venemaale. Rimma sai Alekseilt käsu Anton Venemaale viia ja isast lahutada.

Antoni isa sai abi Vene kohtult ja Soome meedialt

2008. aasta märtsi algul viis ema Antoni võltsitud paberite abil Venemaale. Kuuldes, et nad ei kavatse naasta, andis Antoni isa politseisse mitte ainult oma eksnaise vaid ka kirikukoguduse, kes väidetavasti lapseröövi õhutas.

Paavo Salonen oli Antoni emaga tutvunud koos oma õe Tuula Visaga Eestit külastades. Tuula Visa on ühenduse Viron Lasten Apu ehk Eesti Laste Abi asutaja ja hing. Sisuliselt ühe-naise-organisatsioon tõi esimesed abisaadetised Eestisse juba enne Nõukogude Liidu lagunemist ja aitas aastate jooksul lugematuid inimesi.

Nagu omal ajal Eesti laste päästmisel, pöördusid Tuula ja Paavo nüüd Soome meediasse. Samal ajal kulutasid nad Venemaal kohtuuksi. Tänavu märtsis andiski kohus õiguse isale. Esiteks rikkus ema poissi ära viies lahutuse tingimusi, teiseks on poiss Soome kodanik, kolmandaks selgus, et Antonile viisa ja Vene kodakondsuse taotlemisel valetas Rimma mitmes punktis. Otsus oli küll isale positiivne, aga ema lapsega ei mõelnudki naasta.

Tagasi Soome diplomaadi auto pakiruumis

Et Soome politseist ja Vene miilitsast oli vähe abi, leidis Paavo tutvuste kaudu inimesed, kes ema ja lapse 600 kilomeetri kaugusel Moskvast üles leidsid. Tänavu 12. aprilli varahommikul – aasta pärast poisi kadumist Soomest – sai Paavo Nižni-Novgorodi lähistel pisikeses Balahna linnas, kus Rimma elas, oma poja kätte. Edasi läksid nad Soome suursaatkonda Moskvas.

Ent sekeldused polnud kaugeltki läbi. Ehkki kohtuotsus oli Paavo ja Antoni poolt, sekkus nüüd vene julgeolekuteenistus FSB, kes keelas poisi väljaviimise riigist. Ligi kuu aega redutasid isa ja poeg Peterburi hotellides ja konspiratiivkorterites.

Selle draama üllatuskangelaseks tõusis Soome konsulaadi õigusnõunik Simo Pietiläinen. Olukord oli kriitiline – poissi riigist välja ei lubatud, aga isa turistiviisa lõppes. 7. mail tuli teade, et Antonile anti ema palvel uuesti Vene kodakondsus. Sel hetkel otsustas Soome diplomaat teha midagi tavatut. Riskides oma karjääriga, smugeldas ta 65-aastase isa ja viieaastase poisi oma auto pakiruumis üle piiri.

Venemaa ja Soome vahel puhkes diplomaatiline ja meediasõda

Soome diplomaat kuulutati Venemaal persona non grataks. Kui peaminister Vladimir Putin juunis Helsingis käis, tegi ta talle omases stiilis Soome riigijuhtide kõrvad tuliseks.

Sel suvel käis Anton koos isaga neli korda vanavanemate juures Lohusuus. Vanaisa Valeri ja vanaema Tamara jälgivad rahvusvahelist möllu peamiselt Vene telekanalite vahendusel. Nemad taunivad mõlemat osapoolt. Vanavanemate sõnul ruineerib riid kõige rohkem lapselast.

Antoni juhtumile pühendati isegi Wikipedia lehekülg ja õel blogi. Kui Eestis ollakse Vene propagandaga harjunud, siis soomlastele tuli Vene meedia solgidušš šokina.

48-aastane Rimma naasis augustis vabatahtlikult Soome ja anti lapseröövi eest kohtu alla. Nagu tsirkust veel vähe, lisandus tema nõunike ridadesse nüüd skandalist ja russofiil Johan Bäckman, kes on kurikuulus oma Eesti-vastasuse poolest. Vastastikku pillutakse koledaid süüdistusi poisi halvas kohtlemises.

Lugu pole lõppenud

Läinud nädalal mõistis Soome kohus Rimma süüdi lapseröövis ja karistas teda pooleteiseaastase tingimusi vangistusega ja kokku ligi 25 000 euro suuruse trahviga. Vene võimud omakorda nõuavad Paavot välja, süüdistades teda inimröövis. Saaga pole kaugeltki läbi. Soomes elavad isa ja poeg praegu politsei jälgimise all.

Hoolimata enda haigusest, muretseb Tuula Visa palju rohkem vennapoja pärast.

’«Mul on õudne hirm,» ütles Tuula Visa. «Kui ma Paavoga iga päev ja mõnikord mitu korda päevas räägin, siis viimased sõnad on alati – olge, mehed, ettevaatlikud. Ma ei tea, mul on ikka nii suur hirm.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles