Tuneeslased valisid presidendi viiendat korda tagasi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Zine al-Abidine Ben Ali pildiga plakat pealinnas Tunises.
President Zine al-Abidine Ben Ali pildiga plakat pealinnas Tunises. Foto: Reuters / Scanpix

Tuneesia president Zine al-Abidine Ben Ali (73) valiti uueks ehk viiendaks ametiajaks ülimalt suure häälteenamusega, kogudes eile siseministeeriumi väitel 89,62 protsenti häältest.


Kahes valimisringkonnas kogus ta 99 protsenti poolthäältest, vahendas

Reuters

.

Põhja-Aafrikas asuva Tuneesia olulised opositsioonijuhid valimistest osa ei võtnud.

Ben Ali kolmest vastaskandidaadist kaks olid valitsusele lähedalseisvad isikud. Ainus tõeline vastaskandidaat Ahmed Brahim tunnistas juba enne valimisi, et tal pole mingeid võiduvõimalusi. Kõik kolm said lõpuks vähem kui 5-protsendise toetuse.

Rahvusvahelise inimõigusteorganisatsioonide väitel polnud tegemist vabade valimistega. Alates 1987.aasast riiki juhtinud Ben Ali väitel olid need aga demokraatlikud valimised.

Eelmisel valimistel 2004. aastal kogus Ben Ali 94,4-protsendise toetuse.

Riigipea RCD-partei võidutses ka samal ajal aset leidnud parlamendivalimistel, saades 214-kohalises parlamendis 161 kohta.

Viies ametiaeg peaks jääma Ben Ali jaoks viimaseks, kuna põhiseaduse järgi üle 75-aastane inimene riigipeaks kandideerida ei saa, vahendas DPA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles