New York Times: Afganistani presidendi vend on CIA palgalehel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Wali Karzai
Ahmed Wali Karzai Foto: NYT/SCANPIX

Afganistani presidendi Hamid Karzai vend Ahmed Wali Karzai, keda siiani on seostatud ennekõike laialdase oopiumiäriga, on lisaks sellele ka USA luure keskagentuuri (CIA) palgal, väidab tänane ajaleht The New York Times.

Lehega rääkinud endiste ja praeguste Ühendriikide valitsusametnike väitel on Karzai saanud CIA-lt raha suurema osa viimasest kaheksast sõja-aastast. Nende summade eest on ta osutanud luurajatele erinevaid teeneid: näiteks aidanud värvata Kandahari linna ümbruses tegutsevale afgaanide enda julgeolekuüksust ja korraldada ka selle tööd, lisaks maksavad CIA ja USA eriüksuslased talle üüri Kandahari linna naabruses asuva hoonetekompleksi kasutamise eest. «Ta on meie majaperemees,» tunnistas üks ameerika ametnik New York Timesile anonüümselt.

Ka aitavat Karzai CIA-l suhelda Talibanile lojaalsete afgaanidega ning korraldavat aeg-ajalt nende kohtumisi ameeriklastega.

Selles kriisiriigis narkovastase võitlusega tegelevad eksperdid on korduvalt kurtnud selle üle, et Washington ei soovi tegeleda Ahmed Wali Karzai küsimusega. Isegi mitte tema tegevust tõsisemalt uurida ajal, kui teisi suuri narkoärikaid otsitakse ja nende tabamiseks korraldatakse reide. Mõningate narkoekspertide hinnangul on Karzai tänu teiste ohjamisele ja tema rahulejätmisele suutnud oma mõju võrreldes teiste narkoparunitega suurendada.

Lisaks seostatakse Karzaid ka laiaulatusliku häälte võltsimisega Kandahari provintsis 20. augustil Afganistanis toimunud presidendivalimistel. Seda siis oma presidendist venna kasuks.

Selline poliitika on New York Timesi andmeil ajanud masendusse ka seal teenivad sõjaväelased, sest suurem osa nende sõdurite vastu võitlevate Talibani terroristide rahast pärineb just heroiiniärist. «Kui me tahame Afganistanis läbi viia elanikkonnakeskset strateegiat ning meid teatakse kui kurikaelte toetajat, õõnestame me iseennast,» nentis Afganistanis teeniv Ühendriikide kindralmajor Michael T. Flynn. «Ainus viis Chicago puhastamiseks on Caponest vabanemine.»

Ahmed Wali Karzai ise ütles New York Timesile, et on küll teinud koostööd USA sõjaväelaste ja tsiviilametnikega, kuid pole seotud narkokaubandusega ega saanud raha CIA-lt. Samas tunnistas ta, et saab presidendist vennalt regulaarselt raha oma kulude katteks ega ei tea, kust see pärineb. 

«Ma ei tea kedagi CIA-nimelist,» ütles Karzai. «Ma pole kunagi üheltki organisatsioonilt raha saanud. Ma aitan, kahtlemata. Ma airab teisi ameeriklasi, kus iganes saan. See on minu kui afgaani kohustus.»

CIA neid väiteid kommenteerida ei soovinud. «Ükski luureorganisatsioon, mis on oma nime väärt, ei mängiks kunagi selliste oletustega,» teatas CIA kõneisik Paul Gimigliano.

Üks Afganistani kogemusega endine CIA töötaja väitis lehele, et agentuur toetub Karzaile väga paljus ning ükskõik millised sidemed sel mehel ei võiks ka olla narkoäriga, ei lugenud need terrorismivastase võitluse pidajatele midagi. «Põhimõtteliselt on igal tähtsamal afgaani tegelasel sidemeid narkoäriga,» märkis ta. «Kui te otsite ema Teresat, siis tema ei ela Afganistanis.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles