Roima tõttu vanemateta jäänud lapsi aitasid võõrad

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kebina kannab praegu abikaasa Kaire Kebina tapmise eest 10 aasta, kuue kuu ja 27 päeva pikkust vanglakaristust.
Kebina kannab praegu abikaasa Kaire Kebina tapmise eest 10 aasta, kuue kuu ja 27 päeva pikkust vanglakaristust. Foto: Peeter Langovits

Pärast seda, kui kunagine turujuht Mati Kebina tappis oma abikaasa ja nende nelja tütre ema Kaire Kebina, aitasid lapsed oma hoole alla võtnud vanaemal hakkama saada ohvri kunagised klassikaaslased.

Endise miljonäri Mati Kebina lapsed kolisid pärast isa vangistamist 72-aastase vanaema Emma Markeni pisikesse korterisse, kus ta oma ajal Kaire üles kasvatas, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

«Eks ta oli keeruline muidugi. Keeruline oli igatpidi. Üks asi oli muidugi see, et tuli harjuda uue kooslusega, kes kõik ühe katuse all elasid. Teine oli see vaimne üleelamine. Kolmas majanduslik. Eks see oli igatpidi päris keeruline alguses,» ütles Mati Kebina kasutütar Ilona Marken.

«Tõesti, see on väga raske üle elada kõike seda, see on väga traagiline lugu ja ma soovitaks tõesti inimestele, kellel on tõesti võimalus, et ikka aidata neid inimesi, sest see üleelamine on ikka väga raske,» ütles Kaire Kebina ema Emma Marken.

Emma Markeni sõnul aitas teda suuresti Kaire kunagine klassiõde Liisa Pakosta. «Liisa Pakosta oli siis see, kes mind ikka aitas väga. Tema ikka teadis, kuhu minna ja mida nõuda ja missugused eelised mul on,» märkis Emma Marken.

«Kui üks vanaema peab ootamatult hakkama korraldama väga palju väga erakorralisi asju, alates matusetoetustest või lõpetades mingisuguste trennitoetuste või muude asjadega, siis need nõuavad tegelikult päris head süsteemi tundmist või sotsiaalseid oskusi bürokraatiast läbi minna ja ennast aidata,» nentis Pakosta.

Kuna riigi toest jäi parima tahtmise juures väheks, et neli noort neiut üles kasvatada ja nad edasi kõrgkooli saata, siis elab vanaema pidevas laenutsüklis. Samas tulid tragöödiast muserdatud perele appi sõbrad, kes aitasid osta päevinäinud Honda ning hukkunud Kaire omaaegsed klassikaaslased, kes tegid 2006. aasta jõulude ajal ebaeestlasliku žesti ning toetasid peret rahaliselt.

«Tulid meile külla ja siis andsid meile toetuse, päris ilusad summad, mida sai ära kasutada,» märkis Emma Marken.

«Ja see liigutas mind ka, ääretult liigutas mind. See oli ikka, see oli väga õigesti öeldud - väga ebaeestlaslik esiteks. Ja saada tõestus selle kohta, et tegelikult asjad ei olegi eestlaste vahel nii negatiivsed, nagu siiamaani peegeldatud on,» ütles Ilona Marken.

Tänaseks on Kaire Kebina klassikaaslased tema lapsi aidanud kasvõi kodus arvutit remontides ning jõulukorjandusest on saanud traditsioon.

«Mul on vedanud selles suhtes, et mul on tõesti palju abilisi olnud ja ma väga tänan neid õpilasi ja kõiki, kes on tõesti nii palju vaeva näinud ja korjanduse teinud,» ütles Emma Marken.

Ilona Markeni sõnul lubasid nad «Pealtnägija» oma ellu pärast pikka kaalumist. «Eesmärk pole rahvast verdtarretavate detailidega šokeerida, vaid juhtida tähelepanu tõsisele probleemile - nii ekstreemse juhtumi puhul, kus üks vanem tapab teise ja läheb pikaks ajaks vangi, jääb ametlik sotsiaalsüsteem laste aitamisega hätta,» nentis Ilona Marken.

Kebina kannab praegu abikaasa Kaire Kebina tapmise eest 10 aasta, kuue kuu ja 27 päeva pikkust vanglakaristust. Politsei pidas ta kinni 2005. aasta 14. juulil. Kebina tappis naise 2004. aasta 7. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles