Ajaloohuvilised leidsid jõest muinasrelvi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva jõe harujõest leitud muistsed kirved ja odaotsad.
Narva jõe harujõest leitud muistsed kirved ja odaotsad. Foto: Muinsuskaitseamet

Ajaloohuviliste klubi Otsing liikmed leidsid Narva jõe harujõest kaks muistset kirvest ja kaks odaotsa. Leiud anti muinsuskaitseametile, kirjutab Alo Lõhmus ajalehes Postimees.


Rauast kirved (pikkusega 19 ja 9 sentimeetrit) ja rauast odaotsad (41 ja 24 sentimeetrit) tulid 13. septembril lagedale ühe Narva jõe harujõe põhjamudast.

«Täpset kohta ma ajalehele ei ütle, et sinna üleliigseid huvilisi ei tuleks,» lausus ajaloohuviliste klubi Otsing esimees Igor Sedunov. Just selle klubi tuuker esemed leidiski, otsides metalliotsijaga tegelikult hoopis II maailmasõja aegset relvastust. Kohe esemete avastamise järel teatasid leidjad sellest korrektselt muinsuskaitseametile ning andsid leiud ka üle.

«Leiud pärinevad umbes 15-meetrise raadiusega alalt. Panime need kohe ühes jõeveega kilekotikestesse, et vältida nende hävimist õhu käes,» kirjeldas Sedunov. «Loodetavasti jõuavad kirved ja odaotsad Narva muuseumi väljapanekusse, sest tegemist on ju olulise asjaga meie kohaliku ajaloo seisukohalt.»

Leiud pärinevad esmase hinnangu kohaselt keskajast, kuid pole välistatud, et väiksem odaots ja väiksem kirves võivad kuuluda isegi muinasaega, vahendas muinsuskaitseamet arheoloog Ain Mäesalu arvamust.

Narva muuseumi direktor Andres Toode sõnas, et kirveid ja odaotsi hakatakse Narva muuseumis kõigepealt restaureerima, hiljem aga pannakse need välja uude püsiekspositsiooni, kui muidugi õnnestub ekspositsiooni rajamiseks raha leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles