Vabastav ja värviline absurd novembrikuises kaamoses

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ja värviline poiss Frank. Pildil Jasper Zoova töö «Frank peatab Meele­elevandi».
Uus ja värviline poiss Frank. Pildil Jasper Zoova töö «Frank peatab Meele­elevandi». Foto: Repro

Kevadel andis Jasper Zoova välja kunstnikuraamatu «Multiunistused», kus on ühendatud katkematu tekstivool ja animatsioonilaadsed joonistused. Pilte võib vaadata ka teksti lugemata või vastupidi. Kui raamatu esimest korda keskelt lahti lõin, tahtsin vildikad haarata ja jaburkaadreid värvima hakata. Need justkui karjusid: «Värvi mind!»




Kõnealusest raamatust on välja kasvanud ka näitus  «Franki Tiibet ja Koolon». Vanadele-tuttavatele Suuremummulises Kleidis Kolmnurkse Näoga Nukknaisele Jenniferile, Kilpkonn Patrickule, Healoomulisele Kasvatajale nimega Adidas ja paljudele teistele,  vaatab galerii seinalt vastu uus poiss Frank. Frank on ainuke valmis ja värviline tegelane.

Franki silmadest purskub värvilisi südameid ja sädemeid. Ta pissib unistustepuu alla seitsmeharulisi tähti. Ta sõbrustab draakonitega ja peatab elevante. Lutt tema suus loovutab koha värvilisele vahvlijäätisele. Tegelikult on Frankil roosad Barbie-huuled. Frank kannab riideid vaid siis, kui lasteaeda läheb. Lasteaias on Frank Buddha.

Väärika ilmega skalpeeritud Frank istub lootose poosis, tema peast väljuv vikerkaar valgustab maailma... Miki-Hiir, Roosa Elevant, Lõvi, Kaelkirjak ja muu loomaaed jalge ees. Vihm, päike ja välk. Ma ei kahtle hetkekski, et Franki puhul avalduvad  kõikvõimalikud imevõimed korraga...

Oma nullstiilis karakteritest rääkides on Jasper ise varem öelnud, et ta tahaks, et need mõjuksid vaatajatele nagu plaks zen-mõtlemises. Et oluline on napakas Üllatusmoment. Ideede absurdini arendamine.

Igatahes suutis see tegelaskond luua infantiilselt rõõmsa oaasi keset lõputut kaamosekõrbe. Absurdioaasi, millest ei raatsi end välja kiskuda. Tegelased ise on taandunud peaaegu märkideks. Mitmemõttelisteks, kiiksuga märkideks, millest iga vaataja võib panna kokku oma äraspidise kosmose. Neid on võimalik lahata keerulises diskursuse ja paradigmakeeles, nende pealt saab vabalt teha uurimistöid hüperreaalsustest, aga ei pruugi.

Eha Komissarov on Jasperi töid võrrelnud pihitoolidega, kus fantastiliste kujutluspiltide abil realiseeritakse emotsionaal­seid seisundeid.

Ehedad, elus emotsioonid on mõistetavad ka neile, keda viiesilbilised oskussõnad hirmutavad. Emotsioonid, nagu ka osa kujundikeelest, on ta kaaperdanud lapsepõlvest.

UUS NÄITUS
Jasper Zoova «Franki Tiibet & Koolon»

Galeriis Art Depoo 21. novembrini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles