Suri maailmakuulus Prantsuse antropoloog Claude Lévi-Strauss

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Claude Lévi-Strauss
Claude Lévi-Strauss Foto: Pm

Prantsuse antropoloog Claude Lévi-Strauss, kes aitas kujundada Lääne arusaamu inimtsivilisatsioonist, suri 100 aasta vanuselt.


Lévi-Strauss suri laupäeva öösel vastu pühapäeva, teatasid tema kolleegid.

Filosoofiat ja juurat õppinud Lévi-Strauss saavutas tuntuse 1955. aastal raamatuga «Nukker troopika», mida peetakse üheks 20. sajandi oluliseimaks teoseks. See käsitleb tema välitöid Brasiilia indiaanlaste juures.

Ta oli juhtiv mõtleja strukturalismi vallas, mis uurib inimühiskondade ja -mõtte varjatud korrapärasid ning toimimisprintsiipe.

Mullu 28. novembril tähistas ta oma 100. sünnipäeva.

Prantsuse akadeemikud ja kultuurieliit avaldasid talle austust programmiga, kuhu kuulusid filmid, loengud ja arutelud tema panuse üle kaasaegsesse mõtteloosse.

Tema üks olulisemaid järeldusi on idee, et ususüsteemide ning nn primitiivsete rasside ja moodsa Lääne ühiskonna müütide vahel ei ole põhimõttelisi erinevusi. Kultuurilise relativismi toetajana kinnitas ta, et kõik kultuurid on võrdselt olulised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles