Kaarel Kaas: kaitseväelased ei ole Afganistanis ilmaasjata

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis. Foto: Peeter Kuimet

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse analüütik Kaarel Kaas rääkis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et Eesti kaitseväelased ei viibi Afganistanis ilmaasjata.

Kaas rääkis, et kaitseväelaste missiooni peatamine ning Afganistanist lahkumine kahjustaks Eesti huve. Tema sõnul on Eesti väiksuse ja asukoha mõttes oluline olla NATOs nähtav ja tegus. «Selleks tuleb olla kõrge profiiliga kohas ja teha tööd,» rääkis analüütik.

Diplomaat Margus Kolga oli Kaasiga ühte meelt ning kinnitas, et NATO ei tohi missiooni lõpetada.

«Kui NATO sealt ära tuleks praegu, siis peaks varsti tagasi minema,» teatas Kolga, kelle hinnangul on elu Afganistanis parem kui enne koalitsioonivägede riiki sisenemist.

Reservis oleva brigaadikindrali Urmas Roosimägi teatel kukuks NATO lahkudes praegune president Hamid Karzai kohe ametist ning hakatakse jälle moslemiriiki ehitama. Seda, et äärmuslased hakkaks siis lääneriikides enesetapurünnakuid korraldama, ta ei usu.

Urmas Roosimägi ütles, et kui me poleks NATO liikmed, siis meil poleks vaja Afganistani minna.

Afganistanis elanud ajakirjanik Õnne Pärl pooldab aga Eesti kaitseväelaste Afganistanist tagasi kutsumist. Pärl kritiseeris ka rahvusvaheliste organisatsioonide raportööre, kes ei vestle piisavalt kohalike elanikega, et nende elust aimu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles