Eesti maalikunsti kõrgeima auhinna pälvis Andres Tolts

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tolts oma näitusel: Kunstihoone kolmes saalis on väljas üle 90 tema teose. 60ndate lõpust alates.
Andres Tolts oma näitusel: Kunstihoone kolmes saalis on väljas üle 90 tema teose. 60ndate lõpust alates. Foto: Peeter Langovits

Eesti maalikunsti kõrgeim auhind, Konrad Mäe medal ja preemia määrati Andres Toltsile.


Enn Johannese kujundatud medali ja rahalise preemia, mille väärtus on 50000 krooni, annab traditsiooniliselt välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapital.

Tänavu antakse preemiat välja 30. korda, kunstimaailma toob preemia jätkuvalt elevust ja kirgi.

Selle aasta nominendid on eranditult aasta tähed maalikunstis. Kõigil on selja taga rohkem kui üks kõnekas isiknäitus kodu- või välismaal - Rauno Thomas Moss, Andres Tolts, Maarit Murka, Tõnis Saadoja.

Konrad Mäe medal antakse välja maalikunsti teose, teoste seeria või näitusekomplekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti. Maalikunsti teos käesoleva preemia statuudi tähenduses on polükroomne mittetiražeeritav, põhiomaduselt mitteruumiline kunstiline objekt. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne.

Preemiasaajate hulgas on aastate jooksul olnud vaheldumisi Eesti maalikunsti klassikud Toomas Vint, Kristiina Kaasik, Arnold Akberg, Olev Subbi, Peeter Mudist, Tiit Pääsuke, Jüri Arrak, Lembit Saarts ning Lola Liivat. 1990ndate teisest poolest alates aga ka laialdast kõlapinda leidnud noored maalijad - Alice Kask, Erki Kasemets, Laurentsius & A.D., August Künnapu jmt.

Züriisse, kuhu kuulus Marko Mäetamm, Reet Mark, Mari Roosvalt, Aimar Kristerson, Elin Kard ning Jaan Elken, tunnustas Andres Toltsi esteetilise suuna pikaajalise tulemusliku viljelemise eest maalikunstis, silmas pidades «Näitust» Tallinna Kunstihoones ja ekspositsiooni «Asjad» Hobusepea galeriis, kus retrospektiivosa kõrval esitati ka kunstniku uudisloomingut - formulaaridele põhinevaid blankett-maale ja assamblaaže.

Preemia kätteandmine toimub esmaspäeval, 9. novembril 2009 kell 15.00 Kadrioru kunstimuuseumis (Kadrioru loss, Weizenbergi 37, Tallinn).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles