Relvaäri tõi kuni 12-aastase reaalse vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla
Vangla Foto: SCANPIX

Harju maakohus mõistis pikad vangistused meestele, kes smugeldasid Eestist Leetu üle saja tulirelva ning suures koguses laskemoona.


Kohus mõistis relvaäri võtmetegelasele Sergei Lodile (45) 12-aastase reaalse vangistuse ning tema kuriteokaaslasele Aleksandr Kaldmale (38) 10-aastase vanglakaristuse.

Samuti relvaäris kaasa löönud Margo Mittal (37) ja Alex Kozlovski (55) said viieaastase vangistuse, kusjuures Kozlovski puhul luges kohus karistuse kantuks mehele Rootsis määratud kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, mida mees praegu kannab.

Kõige kergemalt pääses relvaäris osalenutest ainsana kohtuprotsessi ajal vabaduses viibinud Vitali Komarov (37), keda kohus karistas viieaastase tingimisi vangistusega viieaastase katseajaga.

Kohus nõustus karistuste määramisel peaaegu täielikult juhtiva riigiprokuröri Margus Kurmi nõutud karistusmääradega.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi oli relvaäri võtmetegelane Lodi, kes sai 1995. aastal Poolast Eestisse toimetatud 2000 PPS-püstolkuulipildujast enda kätte 115, samuti üle 200 padrunisalve ning ligi 5000 padrunit.

Aastaid hiljem asus Lodi relvi ja laskemoona müüma ning kaasas relvaärisse oma tuttava Kaldma ja tema omakorda teised süüdistatavad. Pärast mitmeid ebaõnnestumisi leidsid mehed relvadele ja laskemoonale ostjad Lätist ja Leedust.

Väiksem osa keelatud kaubast õnnestus meestel toimetada kaubikuga Lätti ja maha müüa, kuid suure relvasaadetise Leetu viimine äpardus, sest kaitsepolitseinikud pidasid nad Tallinnas laadungiga kinni.

Kaitsepolitseinikud said meeste kinnipidamisel Leetu määratud kaubast kätte ligi 100 PPS-püstolkuulipildujat, mitutuhat padrunit ja paarsada padrunisalve.

Hilisematel läbiotsimistel saadi meeste kodudest ja garaažidest kätte veel hulgaliselt erinevaid tulirelvi, laskemoona ja lõhkeainet.

Rahvusvahelise narko- ja relvaäriketiga seostatakse mitme riigi kodanikke ning uurimise all on praegu ligi 40 meest, kellest mõne suhtes on kohus juba otsused langetanud.

Jõugu liikmed tegelesid relvade ja laskemoona smugeldamisega Eestist Leetu ning suurtes kogustes narkootikumide Hollandist Eestisse ja Eestist Venemaale toimetamisega.

Loe lisa!

Kuus narkoärikat mõisteti reaalselt vangi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles