Ministeerium: Kumus kasutatud lahendused vastavad omaaegsetele võimalustele

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu hoone
Kumu hoone Foto: Pm

Seoses eile avalikuks tulnud Eesti Kunstimuuseumi uue hoone Kumu suurte kommunaalarvetega kinnitas kultuuriministeerium täna, et Kumus kasutatud lahendused vastavad omaaegsetele võimalustele.

«Kõik Kumus kasutatud lahendused on kooskõlas tolleaegsete teadmiste ja tehnoloogiliste võimalustega,» kinnitas kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn Postimees.ee’le.

Eilne ETV saade «Pealtnägija» teatas, et kuigi Eesti uhkeim kaasaegne kunstihoone Kumu avati vaid paar aastat tagasi ägab imposantne kultuurihäll täna üüratute kommunaalarvete all.

Ainuüksi elektriarve käesoleva aasta eest tuleb suurusjärku 6,1 miljonit krooni ning kui siia liita küte ja vesi, kasvab arve 10,1 miljoni kroonini.

Kumu hiiglasliku kommunaalkulu taga on kümned kliimaseadmed. «Me peame säilitama kogu majas stabiilse temperatuuri 24 tundi päevas ja seitse päeva nädalas,» selgitas kunstimuuseumi peainsener Tõnu Kaldre.

«Kui alustati Kumu ehituse ettevalmistamist, oli selge, et sellest peab tulema kõikidele vajadustele vastav korralik, kaasaegne ja hästitoimiv kunstimuuseum. Nii on see ka läinud, mäletatavasti nimetati Kumu möödunud aastal ka Euroopa aasta muuseumiks, see rahvusvaheline tunnustus saab osaks vaid parimatele,» meenutas Pärn.

Täna on olukord kultuuriministeeriumi asekantsleri sõnul juba selline, et teised Euroopa tippmuuseumid pakuvad Kumule oma näitusi, muuhulgas ka sellepärast, et tingimused nende eksponeerimiseks on Kumus väga head.

«Museaalide, eriti maalikunsti hoidmine nõuab teatavasti spetsiifilisi kliimatingimusi, seepärast ei ole mõeldav, et üht muuseumi ehitades selles osas mingeid järeleandmisi tehakse,» selgitas Pärn.

«Muude hoonetega võrreldes suuremate kommunaalkuludega Kumu projekteerimisel ilmselgelt ka arvestati, aga mida siis kindlasti ette ei nähtud, on nüüd hilisematel aastatel toimunud järjepidev ja hoogne hinnatõus, mis on kommunaalteenuste arveid tublisti kasvatanud,» ütles asekantsler.

«Me oleksime sama reha otsa astunud, kui poleks olnud Kumu,» ütles Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru. «Järgmisel aastal alustame Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitust ja rajame selle põhimõtteliselt Kumust erinevalt. Me tahame vältida liigset sõltuvust tehnoloogiast kliima tagamisel.»

«Eesti Rahva Muuseumit ehitades on võimalik kasutada juba tehnoloogiliselt uuemaid ja säästlikumaid lahendusi, jääb ju kahe ehituse vahele peaaegu kümme aastat. See on loomulik, et asjad ajas arenevad,» ütles asekantsler Anton Pärn.

Sel nädalal alustab Eesti Kunstimuuseum läbirääkimisi Eesti Energiaga võimaliku energiaauditi tellimiseks. Vähemasti reklaami järgi võib auditijärgselt küttekuludelt säästa kuni 45 protsenti.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann ütles Postimees.ee’le, et ettevõte ei saa teemat täna veel kuidagi kommenteerida, kuna energiaauditit pole veel alustatudki.

«Ilmselt on midagi võimalik öelda kahe-kolme nädala pärast,» avaldas Bachmann arvamust.

Eesti Kunstimuuseumi uue hoone Kumu kubatuur on 123 200 kuupmeetrit ning hoones on 350 ruumi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles