NASA teatas vee leidmisest Kuul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Lunar Reconnaissance Orbiteri foto Kuul asuvast Faustini kraatrist, mis on meie Päikesesüsteemi üks kõige külmem paik
NASA Lunar Reconnaissance Orbiteri foto Kuul asuvast Faustini kraatrist, mis on meie Päikesesüsteemi üks kõige külmem paik Foto: AFP / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA teatas reedel «märkimisväärse koguse» külmunud vee leidmisest Kuul, tähistades suurt edusammu kosmoseuuringutes ning plaanis rajada Kuule alaline kosmosejaam.


Esialgsed uurimistulemused näitavad, et alaliselt varjus olevast Kuu kraatrist leiti vett, vahendas uudisteagentuur BNS NASA avaldust.

«Avastus avab uue lehekülje meie teadmistes Kuust,» lisati avalduses.

«Jah, me tõepoolest leidsime vett ning me ei leidnud ainult väikest kogust, vaid märkimisväärse koguse,» ütles 79 miljonit dollarit maksma läinud LCROSS-missiooni projektijuht Anthony Colaprete.

Andmed külmunud veest saadi, kui NASA lasi eelmisel kuul kahel kosmoseraketil rammida Kuu pinda, et otsida Maa lähima naabri pinnalt vett.

Üks rakett rammis Cabeuse kraatrit Kuu lõunapooluse lähedal kiirusega 9000 kilomeetrit tunnis. Neli minutit hiljem järgnes raketile kaameratega kosmoselaev, et jäädvustada kokkupõrke tagajärgi.

«20-30 meetri suurusest kraatrist leidsime võibolla tosin kahegallonilist ämbritäit vett. See on esialgne tulemus,» ütles Colaprete ajakirjanikele. «Me oleme elevil.»

NASA kavandab alalise kosmosejaama rajamist Kuule ning vee leidmine on seda projekti silmas pidades väga tähtis avastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles