Teadlased avasid Mehhiko püramiidi salajase koopa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teotihuacani Päikese püramiid Mehhikos.
Teotihuacani Päikese püramiid Mehhikos. Foto: Reuters / Scanpix
Teadlased avasid Mexico City lähistel paikneva püramiidi all asuva koopa, et saada selgust, kes elasid Teotihuacani püramiide ümbritsevas linnas ja miks see tsivilisatsioon enam kui 1000 aastat tagasi hävis.

Teotihuacani kivipüramiidid avastasid esmakordselt 1500. aastal asteegid, kuid tsivilisatsiooni kohta, kes püramiidid ja neid ümbritseva suurejoonelise arhitektuuri ja templitega linna rajas, on vähe infot, kirjutas Reuters.

Asteegid kutsusid linna nimega The Place Where Men Become Gods ehk koht, kus inimesed said jumalateks, ja uskusid, et tegemist on püha paigaga.

Nüüd on arheoloogid taas uurima asunud 20 meetri sügavuses Päikese püramiidi all asuvat koobastesüsteemi, mis läheb üle 90 meetriseks tunneliks.

Väljakaevamised algasid sel kuul ja teadlaste lootus on, et nad saavad aimu iidse linna elanike pühadest kombetalitustest.

«Arvame, et seda kasutati rituaalide läbiviimiseks. Ehitamise ajal toodi ohvreid, mis paigutati tunneli lõppu,» rääkis Mehhikost pärit arheoloog Alejandro Sarabia.

«Tahame teada, miks Teotihuacanis elanud inimesed selle kinni panid ja millal,» jätkas ta.

Sarabia sõnul avastati tunnel esmakordselt 1970. aastatel, kuid suleti taas üsna varsti. Suur osa koopa kohta kogutud infost on kadunud koos selle avastanud teadlastega, kes on nüüdseks juba surnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles