Kooskõla kõiges

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Oma laste haigusele rohtu otsides jõudsid Siret ja Janno Seeder kümmekond aastat tagasi arhitekt ja geobioloog


Rein Weberi loengule. Seedrid süvenesid peenenergiate maailma ja on seitse aastat tegelnud Eesti kodude uurimisega.

Tosina aasta eest kolis Seedrite pere ühte Mustamäe paneelmajja. Rõõmu uuest kodust hakkas aga peagi varjutama mure poegade tervise pärast – lapsed rändasid öösiti kuutõbistena ringi ja vanemal pojal diagnoositi astmaatiline allergia.

Et Siret kartis haigele kangeid rahusteid anda, hakati otsima muud abi.
Rein Weberi loengud innustasid Seedreid korterit «üle mõõtma». Selle käigus selguski, et poiste magamisnari alt kulgeb veesoon, mis mõjutas nende käitumist. Kui veesoonte mõju oli maandatud vaskkontuuriga kõrvaldatud, lõppes unes rändamine ja astmahood vaibusid.


«Üsna lihtsate vahenditega saab palju oma elamise jaoks ära teha,» räägib pereisa Janno. «Inimene tunnetab vaistlikult, millised elemendid, värvid jms, talle kõige omasemad on.» Paljud asjad olid Seedrid oma kodus varemgi õigesti paika pannud, aga nüüd oskavad nad viit elementi – Maa, Metall, Vesi, Puu ja Tuli – tasakaalu seada. «Kodu on meie endi elementide järgi sisustatud,» nendib Siret.


Näiteks noorema poja elemendiks on Vesi ja isa-ema teevad kõik, et tema energia ei hakkaks üle kallaste voolama: sinise värvi tasakaalustamiseks on nad nooruki tuppa (kus varem asus vanemate magamistuba) toonud vastandvärve – punast ja ka valget.


«Kodu sisustus peab igati soodustama energiavahetust kõigis protsessides ning toetama kodakondsete tegevust,» mainib pereema. Pesamuna muusikahuvile viitavad mitmed esemed: klaver (mille Siret värvis heledaks), seintele pandud vinüülplaadid, vana mandoliin jmt.


Vanem poeg seevastu on tüüpiline Maa elemendi esindaja – kindel ja lihtne – ja selline on ka tema askeetlik tuba. Poiss eelistab beežikiad toone, armastab ruutu ja kandilisi vorme, kannab ruudulisi särke ja kandilist kella.


Pärast seda, kui pojad oma ruumid said, asusid Siret ja Janno elutuppa. Et selle väljanägemist rahulikumaks muuta, kleepisid tapeedi seina, panid vaiba maha ja eraldasid toa avatud esikust raamaturiiuliga. «Alles siis tundsin, et olen kaitstud,» nendib Siret. Elutoas domineerivad neil Puule (Janno) ja Tulele (Siret) omased ehk siis rohelised ja punased värvid.


Eesti talusid ja mõisaid uurides üllatas Seedreid vanade eestlaste oskus arvestada oma eluaseme ehitamisel nii maa geobioloogilisi (füüsikalisi) omadusi kui ka energeetilist õpetust, mida võiks võrrelda feng shuiga, mis teisisõnu on harmooniline kooseksisteerimine looduse, ümbritseva keskkonna ja iseendaga.

Oma tähelepanekud on Siret koondanud raamatusse «Eesti oma feng shui», milles ta tutvustab  harmooniaõpetuse vanima, intuitiivse ehk vormikoolkonna põhimõtteid. Sel koolkonnal on ka kõige enam sarnaseid jooni Eesti talupojatarkusega.


«Enne kodu ümberkujundamist, või veel parem, enne tubade planeerimist, tasub kontrollida, kas ruumi mõjutavad inimese elukvaliteeti häirivad maaenergiad nagu veesooned on olemas, sest paljusid negatiivseid näitajaid on võimalik ehitus- ja remonditööde käigus parandada,» tähendab Siret.


Seedrid teavad, et õnn ei seisne rikkuses, vaid rahulolutundes ja soovis olla loodusega kooskõlas ja tasakaalus, vaadata enda ümber ja enda sisse. Oma koolitustel on nad paljudele oma kodu rajamisel õige suuna kätte näidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles