Senine uurimine rõhutas vabatahtlikku liitumist

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Esimene kord tähistati liitumist 1958. aastal, kui möödus 400 aastat Udmurdimaa astumisest Venemaa koosseisu, kirjeldas Udmurdi ASV ning Vene Föderatsiooni teeneline teadustöötaja Griškina.

 
25 aastat hiljem otsustati kõige kõrgemal tasemel taas seda tähistada. «Meie keele ja kirjanduse instituut UASV Ministrite Nõukogu juures sai ülesande valmistada kuu ajaga raamat selle sündmuse kohta.

Just siis alustasin selle problemaatikaga tegelemist, sukeldusin allikatesse – kõiksugu Vene kroonikate kogumikesse, ajalooürikutesse ning kaasaegsetesse teostesse nagu «Kaasani khaaniriigi lood»,» kirjeldab ta.


Tol ajal oli kombeks lihtsustada. «Loodi tore pildike, kuidas Volga-äärseid rahvaid kutsuti Venemaa riigi koosseisu ja nad võtsid selle kutse suure tänuga vastu.» Tegelikkuses oli protsess  ajaloolase sõnul küllaltki keeruline, üldsegi mitte veretu ning see kestis 70 aastat.


Nüüd on aeg, vabanedes ideoloogilistest dogmadest, vaadelda seda võimalikult objektiivselt ning rääkida ausalt, kuidas see tegelikult teoks sai.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles