Uudne e-lahendus toob linnad-vallad jõuliselt IT-ajastusse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uudse infosüsteemiga VOLIS liituvad linnad ja vallad saavad IT-kuludelt kokku hoida, samuti astuda märgatava sammu kodanikule lähemale - andes näiteks vallaelanikele võimaluse interneti teel eelnõusid kommenteerida.


«Internet annab kodanikele uued võimalused osaleda aktiivselt kohalike otsuste langetamisel ja saada nende kohta olulist infot,» ütles regionaalminister Siim Kiisler tänasel e-riigi Akadeemia korraldatud e-demokraatia konverentsil.

«VOLISe mõte on selles, et inimesed saavad reaalajas jälgida, kuidas kohalik võim toimib, otsuseid langetab ja teha omapoolseid ettepanekuid.»

Samuti peaks tema sõnul muutuma volikogu liikmete töö praktiliselt paberivabaks. «Kõik see muudab kohaliku võimu toimimise oluliselt läbipaistvamaks.»

Saab raha kokku hoida

Kiisler rääkis ka Postimees.ee'le, et VOLISega liitumine aitab linnadel-valdadel tõenäoliselt päris edukalt IT-kulusid kokku hoida, kuna kogu kulukas arendus tehakse ära ühes kohas, samuti ei hakka VOLISe kasutuselevõtt valdadele eriti palju maksma.

Kohaliku omavalitsuse internetipõhine infosüsteem VOLIS valmib 2010. aasta kevadel Euroopa Liidu regionaalarengu fondi toel.

2010. aasta hiliskevadeks täismahus käivituv infosüsteem VOLIS on uus lahendus, mis järgib e-valitsemise parimaid tavasid ning hõlbustab Eesti kohalike omavalitsuste asjaajamist, teatas regionaalministri pressiesindaja.

Projekti eesmärk on välja töötada infosüsteemi tarkvara kasutamiseks kohalike omavalitsuste volikogudes ja valitsustes.

VOLIS loob oma töökeskkonna volikogude ja kohalike omavalitsuste liikmetele ja näitab istungisaalis toimuvat koos päevakorra materjalidega interneti vahendusel avalikkusele.

Suhtle otse ametnikuga

Lisaks võimaldab esitada linna- ja vallakodanikel eelnõude kohta arvamust ning suhelda nendel teemadel otse volikogude saadikutega ja valitsuste liikmetega.

«Projektiga loodav tarkvaralahendus järgib riigi IT-arhitektuuri ja IT-koosvõime põhimõtteid, on turvaline ja täidab isikuandmete kaitstuse nõudeid. VOLIS ühildub X-tee liidestust omavate dokumendihaldustarkvaradega ning mitmete teiste riigi ja kohaliku omavalitsuse jaoks välja töötatavate tarkvaralahendustega,» kommenteeris VOLISe projektijuht Henri Pook ning tõi näiteks KOVTP ehk kohaliku omavalitsuse teenuste portaali.

Istungid vajadusel virtuaalseks

VOLISt saab häälestada vastavalt kohapealsele vajadusele - alates paberivaba töökeskkonna kasutuselevõtust ja lõpetades virtuaalse volikogu istungi läbiviimisega.

Seda saab kasutada ka juhul, kui vaid osa volikogu liikmeid on nõus paberivaba töömeetodiga.

VOLIS võimaldab avalikkusel lugeda kohaliku omavalitsuse istungite materjale ja jälgida volikogu istungil toimuvat internetis, samuti olla kaasatud volikogu ja valitsuse otsustusprotsessidesse läbi erinevate e-kaasamise kanalite.

VOLIS loob internetis töökeskkonna kohalike omavalitsuste volikogude ja valitsuste liikmetele, mille tulemusena on võimalik viia läbi kõiki istungitele eelnevaid tööprotsesse, sh ka komisjonide koosolekuid.

ID-kaardi abil hääletama

VOLISe kasutusvõimalused ei piirdu paberivaba menetlusega - tarkvaralahenduses on ette nähtud ID-kaardi laiendatud kasutusvõimalused, mille abil on võimalik läbi viia volikogu istungit ja läbi viia hääletust.

Samuti on volikogude ja valitsuste liikmetel võimalik osaleda istungitel virtuaalselt üle interneti, kasutada fraktsioonisiseste sõnumite ja eelnõude kommenteerimise võimalust ning suhelda elanikega otse turvalise e-kanali kaudu.

VOLISe peamine unikaalsus seisneb pressiesindaja teatel terviklikus keskkonnas, mis katab kõik volikogu tööprotsessid, sh linna- ja vallakodanikega suhtlemine.

VOLISETA läheks linnal vaja kodulehte, asjaajamistarkvara, video- ja konverentskõnede tarkvara, konverentsi või koosoleku juhtimise, sh hääletuse läbiviimise tarkvara, foorumite keskkonda, andmeregistrit, turvalist kasutajate autentimise ja autoriseerimise lahendust.

VOLIS paneb need kõik kokku, loob ühtse disaini ja mugavad kasutusloogikad ning tekitab liidesed teistele infosüsteemidele, teatas pressiesindaja.

Jõgeval juba testitakse

VOLISe pilootprojektiga on alustatud Jõgevamaal, et testida arendatavat tarkvara kohalikes omavalitsustes, ning pärast seda viiakse sisse vajalikud funktsionaalsed täiendused.

Tarkvara täiustamise järel on see kasutatav kõigis Eesti omavalitsustes. Infosüsteemi teenuse arendus on avatud lähtekoodi põhine ning kasutuslitsentsi omanik on riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles