Päästjad: siseminister soovib ametiühingut lõhki ajada

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Erti Haava

Päästjate ametiühingu teatel soovivad siseminister ja päästeameti juhtkond ametiühingu eri regioone tülli ajada, et oma plaane koondamiste ning osalise palgata tööaja kohta ellu viia.

Ametiühingu hinnangul üritatakse päästeameti eelarvet vähendada juhtimisvigadest mööda hiilides ja reapäästjatele toetudes, sest «päästeamet ja päästekeskuste kõrgepalgaline ametnikearmee omab puutumatust eelarvekärpe üleelamiseks».

Ametiühingu teatel soovib minister Marko Pomerants koondada 110 teenistujat, kellest 90 on päästjad ning panna päästjad 24-tunnise töökorraldusega rohkem tööl käima.

«Päästeameti juhtkonna ja ministeeriumi väljapakutud ulmeline plaan näeb ette päästjatele 24-tunnisest valvekorrast 2 tundi tasuta tööd,» seisab 1100 päästjat ühendava ametiühingu teates. «Mida see tähendaks igale päästjale? Kuu lõikes sama palga eest ligi 10-protsendilist tööaja kasvu ja aastases lõikes ligi 1 kuud tasuta töölkäimist.»

Samuti leidis ametiühing, et koondamise järgselt allesjäävate päästjate töökoormus kasvaks umbes 5 protsenti, kuna päästetööd, tehnika hooldus-ja remonttööd ning lasteasutustes tehtavad ennetusalased ülesanded, tuleb ära teha vähemate inimestega.

«Lisaks on päästjate reaalsed sissetulekud eelnevalt vähenenud umbes 20 protsenti,» tõdes ametiühing. «Selle aasta 1. detsembril jagatakse paljudele päästjatele koondamisteated, mistõttu kõikide eelnevalt loetletud plaanide rakendumisel halvenevad päästjate tingimused ligi 35 protsenti. Kontoritöötajate tingimused on kahanenud ainult 8-protsendilise palgakärpe võrra.»

Ametiühingu teatel annab päästeameti suutmatusest elupäästevõimekuse tagamisel kinnitust ametiühingu liikmete survestamine päästeameti juhtkonna poolt võtta tasuta töötundidega 24-tunnine graafik vastu.

«Ehk proovitakse sarnaselt suviste läbirääkimistega ajada ametiühingu regioone tülli,» teatas ametiühing. «Siseministeeriumi ja päästeameti suhtumist päästjatesse kirjeldab ka läbirääkimiste mitteõigeaegne alustamine, protokollide ametiühingule edastamata jätmine, mis peaks olema aluseks läbirääkimiste järgnevatele voorudele.»

Ametiühing pole päri siseministri väitega, et 8 tundi palgata puhkust päästja kohta ei kata ära tänast päästjate vajadust. «Küsimus on selles, et solidaarset 5-protsendilist palgata puhkust ei kannata päästeameti juhtide arvates ära päästeameti ja päästekeskuste kontoritöötajad, kelle palk on täna üle 15 000 krooni,» tõdes ametiühing. «Ehk päästeamet ei soovi ühelegi kontoritöötajale tänasest kehvemaid töötingimusi ja need tuleb suruda peale päästjatele.»

Ametiühingu teatel ei ole päästjad mitte mingil juhul nõus tasuta tööga ning koondamistele tuleks eelistada omal soovil lahkunud teenistujate ametikohtade mittetäitmist kuni eelarve korda saadakse.

Päästjate ning teiselt poolt siseministeeriumi ja päästeameti juhtkonna palgaläbirääkimised jätkuvad homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles