Presidendilossis Helsingis leiab aset esimene avatud uste päev

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendiloss Helsingis
Presidendiloss Helsingis Foto: Wikimedia

Helsingis asuvas presidendilossis leiab järgmise nädala laupäeval aset kõikide aegade esimene avatud uste päev.


Kõik enne kella 14 järjekorda tulnud inimesed lastakse lossi sisse, vahendas MTV3.



Mõnes mõttes ajalooline sündmus tähistab kahte aastapäeva: 200 aasta möödumist päevast, mil Soome eraldus Rootsist ja vabariigi presidendi institutsioon saab 90-aastaseks.

«Suurel publikul on selle aasta detsembris võimalik neid ruume vaatama tulla. Me mõtlesime sellele mitmest vaatevinklist, sest siia tehakse tasulisi ekskurssioone parajalt hulgal, kuid kuna meil on tänavu teemaks aasta 1809, siis teeme väikese jõuluüllatuse,» rääkis president Tarja Halonen MTV3-le antud intervjuus nädal tagasi.

Presidendilossis on sadakond erinevat ruumi, huvilised pääsevad hoonesse Mariankatu sisepääsu kaudu.

Lossi lasi 1814. aastal ehitada kaupmees ja reeder J.H. Heidenstrauch oma elamuks ja ärihooneks. Soome riik ostis selle 1837. aastal Vene keisri paleeks. Esimese maailmasõja ajal tegutses hoones sõjaväehaigla. Iseseisva Soome aastatel tegutses hoones välisministeerium, aastal 1921. muudeti see presidendilossiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles