Päästjad eelistavad sulgemisele n-ö kahepaikseid komandosid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsapõleng Vihterpalus..
Metsapõleng Vihterpalus.. Foto: Priit Simson.

Päästjate hinnangul võiks väiksemate komandode sulgemise asemel muuta nad mobiilseks - talvel töötatakse suures keskuses ning metsapõlengute hooajaks kolitakse ohukollete lähedale tagasi.


Põhja-Eesti päästetöötajate usaldusisiku Ivo Pauluse sõnul oleks see mõttekam lahendus kui praegu päästeameti plaanitav mitmete ühe-kahemehe komandode sulgemine.

«Sealt saaks viia teenistujad ajutiselt varju suurematesse komandodesse ja suveks tagasi panna. Suvel, kui tekivad maastiku- ja metsapõlengud, suudab ka üks mees esmaabi anda, enne kui suurem meeskond kohale jõuab,» rääkis Paulus.

Tema väitel oleks taoline lähenemine mõttekam kui riigi kava väikesed komandod sulgeda, mis pikendab vaid aega, kui ruttu päästjad tulekahju juurde jõuavad. Pauluse sõnul pole veel kasu ka vabatahtlikele tulekustutajatele lootmisest, sest taolisi vabatahtlikke pole praktikas kuskilt võtta.

Päästeameti peadirektor Kalev Timberg kirjutas nimelt tänases Postimehes ilmunud arvamusloos, et kokkuhoiu tingimustes ohverdatakse just väikesed komandod.

«/.../ Kas Eesti vajaks rohkem ühe-kahemehe niinimetatud turvatunde komandosid või siis vähem, aga piisava elupäästevõimekuse ja erioskustega päästeüksusi? Praegu on päästesüsteem valinud viimase arengutee, millele näeb aina toekamat tugiraamistikku kodanikuühenduste panustamisel päästevõrgustiku laiendamisse,» kirjutas ta.

«Viimaste aastatega on märkimisväärselt kasvanud päästetöid tegevate vabatahtlike seltside arv ning nende toetamisel raha ja koolitustega näeme endal olulist rolli.»

Võimaldaks koondamise ära jätta

Pauluse sõnul aitaks väikeste komandode n-ö kahepaiksetena säilitamine samas ära hoida ka päästjaid ähvardava koondamise.

Oli ju siseminister Marko Pomerantsi üks kriitika päästjate ettepanekule asendada koondamine 22,8 miljoni krooni väärtuses vabade päevadega see, et ühe-kahemehe komandodes poleks töötaja vabade päevade ajal kedagi tuld kustutama saata.

Paulus viitas aga sellele, et kui mehed puhkaksid suuremas komandos viibimise ajal, oleks neid lihtsam teistega asendada.

Paulus seadis kahtluse alla ka Pomerantsi väite, et päästjate sissetulek ei tohi langeda, sest siis oleks nende teenistus võrreldes politseinike ja teiste inimestega ebaproportsionaalselt väike.

Tema sõnul on ametiühingu hinnangul õiglasem vähendada kõigi sissetulekuid, mitte koondada osa töötajaid.

«Mis ametiühing see on, kes ütleb, et koondame mehed ära. Loomulikult oleme solidaarsed ja elame rasked ajad raskete tingimustega üle.»

Paulus pidas aga võimalikuks, et riigikogu leiab järgmise nädala alguseks riigieelarvesse vajaliku lisaraha ning päästjate koondamine jääb ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles